Sakarya ekonomisinin can damarlarından biri olan tarihi tesiste, 73 yıl aradan sonra üretim faaliyetlerine son verildi. Yıldız Holding bünyesinde bulunan fabrikanın, stratejik bir karar doğrultusunda kota devri yapmasıyla birlikte devasa tesisin geleceği tartışma konusu oldu.
Kota Satışı Kapanma Sürecini Getirdi
Fabrikanın atıl duruma düşmesine neden olan süreç, Yıldız Holding’in şeker kotasını Bor Şeker’e satmasıyla başladı. Rekabet Kurumu’nun onayının ardından resmileşmesi beklenen bu hamle ile Adapazarı’ndaki fabrikanın üretim hakları başka bir tesise devredilmiş oldu. Bu durum, fabrikanın mevcut yerleşkesinde üretimin durmasına ve tesisin fiziksel olarak işlevini yitirmesine yol açtı.
Bölge Ekonomisinde Zincirleme Etki
Kararın ardından fabrikada görev yapan yaklaşık 500 işçi, işsizlik tehlikesiyle doğrudan karşı karşıya kaldı. Fabrikanın kapanması sadece çalışanları değil; nakliye, yan sanayi ve tarım sektöründen oluşan geniş bir ekonomik ağı da sarsacak nitelikte. Yıllık 600 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip olan merkezin devre dışı kalmasıyla, Sakaryalı çiftçilerin ürünlerini artık Niğde’deki tesislere göndermek zorunda kalacağı öğrenildi.
"Mesele Bir Şehrin Kaderidir"
Gelişmelere sert tepki gösteren Şeker-İş Sendikası Adapazarı Şubesi, kararın sosyal maliyetine dikkat çekti. Sendika yönetiminden yapılan açıklamada, fabrikanın kapatılmasının şehrin üretim hafızasına darbe vuracağı belirtilerek, meselenin sadece bir ticari işlem değil, bir kentin geleceği olduğu vurgulandı. İşçilerin çalışmaya ve katma değer üretmeye hazır olduğunu belirten sendika, yetkilileri istihdamı korumaya çağırdı.