İstanbul, son 84 yılın en şiddetli yağış dalgasıyla sarsıldı. Kent genelinde hayatı durma noktasına getiren sağanak afeti, geride ağır bir bilanço bıraktı. Sel sularının yerleşim yerlerini ve ulaşım akslarını basması sonucu 3 vatandaş hayatını kaybederken, kaybolan 6 kişiyi bulmak için zamanla yarışılıyor.
Tarihi Yağış Rekor Kırdı: Bilanço Ağırlaşıyor
Valilik ve ilgili kurumların koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, metrekareye düştüğü belirlenen 273 kilogramlık yağışın boyutu gözler önüne serildi. Kent genelinde etkisini gösteren afet nedeniyle 3 bin 57 kişi mahsur kaldıkları noktalardan güvenli bölgelere tahliye edildi. Yağışın tetiklediği 48 ayrı toprak kayması ve yıkılan 53 istinat duvarı, mega kentin altyapısında ciddi tahribata yol açtı. Yetkililere ulaşan ihbar sayısı ise 10 bine yaklaştı.
Sel Sularına Kapılan 6 Kişi Aranıyor
Afetin ardından saha çalışmalarını yerinde inceleyen İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, kayıp vatandaşlara ulaşmak için ekiplerin kesintisiz çalıştığını bildirdi. Arama kurtarma operasyonlarının iki ilde yoğunlaştığını belirten Çiftçi, İstanbul’da 5, Kocaeli’nde ise 1 olmak üzere toplam 6 kişi hakkında kayıp ihbarı alındığını ve tüm imkanların seferber edildiğini ifade etti.
Meteoroloji'den İkinci Yağış Dalgası Uyarısı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise olumsuz hava koşullarının henüz sona ermediğini belirterek kamuoyuna uyarılarda bulundu. Meteoroloji verilerine göre yağışlı havanın özellikle Avrupa yakasında ve Marmara genelinde etkisini sürdüreceğini vurgulayan Kurum, 24 vilayeti kapsayan alarm durumunun devam ettiğini aktardı. Metrekareye 60 kilogramı bulabilecek yeni sağanak ihtimaline karşı vatandaşların zorunlu kalmadıkça sokağa çıkmamaları ve tedbiri elden bırakmamaları istendi.