Yeni Birlik Gazetesi Gündem Şener Üşümezsoy’dan İstanbul için rahatlatan açıklama: “Büyük deprem olmayacak”

Şener Üşümezsoy’dan İstanbul için rahatlatan açıklama: “Büyük deprem olmayacak”

Türkiye, geçtiğimiz günlerde Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. İstanbul, İzmir ve birçok şehirde hissedilen sarsıntı sonrası gözler yeniden Marmara Bölgesi’ne çevrildi. Kamuoyunda sıkça tartışılan “İstanbul’da büyük deprem” senaryolarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında önemli açıklamalar yaptı. Üşümezsoy, Marmara’daki fay hattının yapısına dikkat çekerek, “İstanbul’da bütün faylar kırılmış durumda. Yeni bir büyük deprem üretecek fay hattı bulunmuyor” dedi.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, İstanbul için dillendirilen “büyük deprem” beklentilerinin bilimsel temeli olmadığını belirterek, Marmara’daki fayların kırıldığını ve yeni bir büyük kırılma olasılığının bulunmadığını söyledi.

“7.8’lik deprem Marmara’da mümkün değil”
Üşümezsoy, Antakya’dan Sivrice’ye kadar uzanan 400 kilometrelik fay hattında 7.8 büyüklüğünde depremin gerçekleştiğini hatırlatarak, “Marmara’da ise 150 kilometrelik bir alan var ve tek bir faydan söz edemeyiz. Böyle bir alanda 7.8 büyüklüğünde deprem olmaz” ifadelerini kullandı.

“Boş fay üzerinden korku üretiliyor”
Kumburgaz dışında kırık fay bulunmadığını belirten Üşümezsoy, Büyükçekmece ile Küçükçekmece arasında hiçbir artçı sarsıntı yaşanmadığını, bunun da bölgede aktif kırık olmadığını gösterdiğini söyledi. Uzman isim, bilimsel veriler yerine korku senaryolarının dolaşıma sokulduğunu ve halkın paniğe sevk edildiğini vurguladı.