Yeni Birlik Gazetesi Gündem Sermaye piyasası soruşturmasında 8 kişi tutuklandı

Sermaye piyasası soruşturmasında 8 kişi tutuklandı

İstanbul'daki sermaye piyasası işlemlerine yönelik yürütülen soruşturmada gözaltına alınan 21 şüpheliden 8'i tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terörizmin Finansmanı ve Aklama Suçları Soruşturma Bürosu tarafından sermaye piyasasında gerçekleştirilen usulsüz işlemlere ilişkin yürütülen geniş kapsamlı soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. 

Soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan ve emniyetteki işlemleri tamamlanan 21 şüpheli, adliyeye sevk edilerek savcılık ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine çıkarıldı.

Hakimlikçe yapılan sorgulama sonucunda şüphelilerden Ayşe Seher Aydın, Enes Yazıcı, Feryal Köker, Müjdat Ede, Oğuzhan Özerkaya, Onur Göğebakan, Orçun Berkay Kaya ve Ahmet Özcan tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Diğer şüpheliler Nilgün Sarıçalı ve Sezai Bekgöz hakkında ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmasına karar verildi.

Sermaye piyasalarında denetim ve yaptırımlar artıyor

Sermaye piyasalarının güvenilirliğini korumak amacıyla yürütülen bu tür operasyonlar, Piyasada Manipülasyon ve Bilgi Suistimali (insider trading) gibi suçlarla mücadelede kritik bir rol oynuyor. 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, fiyat değişimlerini veya hacimlerini etkilemek amacıyla usulsüz işlem yapan kişiler hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezası yaptırımları uygulanmaktadır. Başsavcılık tarafından yürütülen soruşturmanın, piyasa araçları üzerindeki finansal hareketleri ve muhtemel aklama faaliyetlerini detaylı bir şekilde kapsayacak şekilde derinleştirilerek devam ettiği öğrenildi.