Yeni Birlik Gazetesi Gündem Silivri'de yolsuzluk operasyonunda son gelişme: Başkan dahil 10 kişi tutuklandı!

Silivri'de yolsuzluk operasyonunda son gelişme: Başkan dahil 10 kişi tutuklandı!

Silivri Belediyesinde rüşvetten kara para aklamaya kadar uzanan geniş kapsamlı yolsuzluk soruşturmasında, aralarında Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu’nun da bulunduğu 10 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İstanbul merkezli yürütülen usulsüzlük ve yolsuzluk operasyonunun adli ayağında önemli bir gelişme yaşandı. Silivri Belediyesindeki bir dizi iş ve işlemde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan 18 zanlının emniyet ve adliye süreçleri tamamlandı. Aralarında Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu’nun da yer aldığı 10 şüpheli, sevk edildikleri Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Soruşturma kapsamında geriye kalan 8 şüpheli hakkında ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılma kararı verildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gerçekleştirdiği operasyonun ardından, şüpheliler adliyeye sevk edilmişti. Savcılık sorgularının ardından hakim karşısına çıkan Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ile birlikte Aşkın Kaynar, Serdar Tuna, Gökhan Tuna, Adem Tuna, İbrahim Kömür, Aykut Batur, Fatih Yavuz, Yavuz Dirik ve Nihat Nahit Sarayönü tutuklanan isimler oldu.

Park Alanı Satışında 21.5 Milyon Liralık Kamu Zararı

Soruşturmanın perde arkasında yer alan usulsüzlük iddiaları ise oldukça geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Başsavcılığın tespitlerine göre; belediyeye ait tescil dışı ve park alanı niteliğindeki bir taşınmazın gerçek değerinin çok altında bir bedelle satıldığı belirlendi. Bilirkişi raporlarına da yansıyan bu işlem neticesinde kamunun tam 21 milyon 522 bin 717 lira zarara uğratıldığı kayıtlara geçti.

Soruşturma dosyasında yalnızca usulsüz taşınmaz satışı değil; personel alımları, işletme devirleri, kiralama süreçleri, imar ve ruhsat işlemleri ile kaçak yapılara yönelik usulsüz müdahaleler de yer alıyor. Bu doğrultuda şüphelilere; "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "rüşvet", "irtikap", "nüfuz ticareti", "ihaleye fesat karıştırma" ve "kara para aklama" gibi ağır suçlamalar yöneltildi.

Savcılıktan "Örgütlü Yapı" Vurgusu

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu usulsüzlüklerin münferit olaylar olmadığını, aksine organize ve örgütlü bir yapı zinciri içerisinde gerçekleştirildiğini vurguladı. Soruşturma dosyasında, Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun bu suç örgütünün kurucusu ve yöneticisi konumunda olduğu iddia edildi. Başkan ve beraberindeki şüphelilerin, belediyenin idari gücünü ve nüfuzunu kendi lehlerine kullanarak haksız menfaat temin ettiklerine dair dosyada kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu belirtildi.

Mali polisin belediye binasında yaptığı detaylı aramaların ve incelemelerin ardından mahkemeye sevk edilen şüphelilerden Belediye Başkanı Balcıoğlu "örgüt kurma, rüşvet ve kara para aklama", diğer kurmaylar ve iş insanları ise "örgüte üye olma, rüşvete aracılık etme ve rüşvet verme" suçlamalarıyla tutuklandı.

Adliye Önünde Gergin Bekleyiş ve Tepkiler

Soruşturma süreci devam ederken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Vekili Nuri Aslan ve çok sayıda partili, Silivri Belediyesi ve adliye binası önünde süreci yakından takip etti.

Adli kontrol kararıyla serbest bırakılan şüphelilerden Naci Aydın’ın adliyeden ayrılışı sırasında ise gergin anlar yaşandı. Aydın’ın yakınları tarafından alkışlarla karşılanması, alanda bekleyen bazı CHP’li grupların tepkisini çekti. Yaşanan sözlü sataşmalar nedeniyle adliye önünde kısa süreli bir arbede ve tartışma yaşanırken, emniyet güçleri tarafları sakinleştirerek gerginliğin büyümesini engelledi.