Yeni Birlik Gazetesi Gündem Sındırgı’da depremin 1. yılı: Yeni yuvalarda anahtar teslimi için geri sayım başladı

Sındırgı’da depremin 1. yılı: Yeni yuvalarda anahtar teslimi için geri sayım başladı

Balıkesir'in Sındırgı ilçesini sarsan 6,1 büyüklüğündeki ilk depremin üzerinden geçen bir yılda yaralar tamamen sarıldı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ iş birliğiyle inşa edilen 1.121 konut ve köy evinde hak sahiplerine anahtar teslimi için geri sayım başladı.

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 10 Ağustos 2025 tarihinde meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki ilk depremin üzerinden tam bir yıl geçti. İlçe merkezi başta olmak üzere Bigadiç ve çevre köylerde yıkıma yol açan, bir vatandaşın hayatını kaybettiği afetin ardından başlatılan kapsamlı ihya hareketi son aşamasına geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle yürütülen hummalı çalışmalar neticesinde bölgede modern ve güvenli bir yaşam alanı inşa edildi

Peş peşe gelen sarsıntılara rağmen kesintisiz çalışma

Saha ekiplerinin depremden hemen sonra yürüttüğü titiz çalışmalarla hasar tespiti bir ay içinde tamamlanarak inşaat sürecine başlandı. Ancak Sındırgı, 27 Ekim 2025’te meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki ikinci bir ana deprem ve müteakip artçı sarsıntılarla yeniden sınandı. Zorlu iklim koşullarına ve devam eden sarsıntılara rağmen duraksamayan inşa süreci sonucunda, Sındırgı ve Bigadiç genelinde toplam 1.121 köy evi ve konut, 36 iş yeri, 23 ahır ile 1 caminin yapımı tamamlanma noktasına getirildi.

Bakan Murat Kurum: "Yalnız bırakmadık, bırakmayız"

Afetin birinci yıl dönümünde sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyunu bilgilendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tamamlanma aşamasına gelen afet konutlarının son görüntülerini paylaştı. Depremzede Harun Akbaş’ın duygu dolu ifadelerini alıntılayan Bakan Kurum, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Yalnız bırakmadık, bırakmayız. Bir yıl önce depremin yaralarını sarmak için seferber olduğumuz Sındırgı’da, bugün yeni yuvalarımız yükseliyor. Son aşamaya geldiğimiz inşa çalışmalarında anahtarları çok yakında teslim edeceğiz."

Hak sahiplerinden devlete teşekkür: "Olmaz denileni başardılar"

Yapımı tamamlanan konutlarına kavuşmak için gün sayan bölge sakinleri, ihya sürecinin hızına ve kalitesine dikkat çekti. Depremde evi ağır hasar alarak yıkılan hak sahibi Harun Akbaş, yürütülen çalışmalardan duyduğu memnuniyeti şu sözlerle aktardı:

"Bu kadar hızlı olacağını kimse tahmin edemezdi. Yapılamaz denilen şey gerçekleşti. 'İmkânı yok' diyenlerin hayallerinin dahi yetmediği projeyi gözlerimizin önüne serdiler. Evler ortada, görünen köy kılavuz istemez. Yalnız bırakılmadık; bu devlet milletini hiçbir zaman çaresiz terk etmedi. Evlerimizde huzurla yaşayıp duamızı edeceğiz."

Bir diğer hak sahibi Ali Koyun ise gece gündüz demeden sürdürülen yoğun mesaiye vurgu yaparak memnuniyetini dile getirdi:

"O zor günü yaşadık, evimiz yıkıldı ama devletimiz ilk andan itibaren arkamızda durdu. Gece gündüz demeden çalıştılar. Devlet desteğiyle yapılan her işin kaliteli olacağını biliyorduk ve yanılmadık. Çalışmalar neredeyse bitti, bir ay içerisinde yeni yuvalarımıza geçeceğiz."