Yeni Birlik Gazetesi Gündem Srebrenitsa soykırımı anma programı Bursa’da düzenlendi

Srebrenitsa soykırımı anma programı Bursa’da düzenlendi

Bursa’da Srebrenitsa soykırımı anma programı, hayatını kaybedenler için düzenlendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Sırplar tarafından gerçekleştirilen Srebrenitsa Soykırımı’nı unutturmamak ve hayatını kaybedenleri yad etmek amacıyla ‘İnsanlığın Vicdanında Srebrenitsa’ temalı anma programı düzenledi.

Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba’nın yanı sıra AK Parti Bursa Milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Ayhan Salman, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Filibe Müftüsü Taner Veli, İl Müftü Vekili Muharrem İslamoğlu, Bosna Hersek ve Bosna Sancak bölgesi derneklerinin yöneticileri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Program, ‘İnsanlığın Vicdanında Srebrenitsa, Hakan Aydın’ın Gözünden Marş Mira (Barış Yürüyüşü) Fotoğraf Sergisi’nin açılışıyla başladı. Protokol üyeleri, sanatçı Hakan Aydın’ın anlatımıyla, Srebrenitsa’da her yıl düzenlenen Marş Mira yürüyüşü ile kimlik tespiti tamamlanan kurbanların cenaze törenlerini yansıtan fotoğraf sergisini gezdi. Serginin ardından yapılan anma programı, İmam Hatip Muhammet Lütfi Taşçı’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba, konuşmasına Srebrenitsa Soykırımı’nın 31. yıldönümünde hayatını kaybeden canları anarak başladı. Srebrenitsa’da yaşananların bütün insanlığın vicdanında derin izler bıraktığını aktaran Biba, “Temmuz 1995’te, dünyanın gözleri önünde binlerce masum insan sadece kimlikleri ve inançları nedeniyle katledildi. Anneler evlatsız, çocuklar babasız kaldı. Aradan geçen yıllar, yaşananların acısını hafifletmedi. Bizlere düşen görev, benzer acıların bir daha yaşanmaması için ortak vicdanı güçlendirmektir. Bu nedenle Srebrenitsa’yı anmak, geleceğe karşı da sorumluluk almaktır.” dedi.

Açılışı yapılan fotoğraf sergisinin yalnızca kareler sunmadığının altını çizen Biba, yaşananların unutulmaması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Biba, “Nerede bir gözyaşı varsa onu dindirmeyi, nerede bir haksızlık varsa ona karşı ses yükseltmeyi insanlık vazifesi olarak görüyoruz. Dili, dini, milliyeti ne olursa olsun; masum bir insanın hayatına kastetmek bütün insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Bu anlayışla Srebrenitsa’da hayatını kaybeden kardeşlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz. Geride kalan ailelerinin acısını yürekten paylaşıyoruz. Rabbim, dünyayı savaşların değil barışın, nefretin değil; merhametin, ayrışmanın değil; kardeşliğin hâkim olduğu bir geleceğe ulaştırsın.” şeklinde konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili Ayhan Salman, Avrupa’nın göbeğinde, göz ve saç renkleri kendilerine benzeyen ama inançları farklı olan Müslüman Boşnakların soykırıma uğradığını hatırlattı. Salman, “Soykırım, kendilerine ‘medeni’ diyen Avrupa’nın göbeğinde yaşandı. Aliya İzzetbegoviç, ‘Soykırımı asla unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır’ demiştir. Ben de dedeleri Bosna’dan gelen bir kardeşinizim. Dedelerimiz de benzer soykırımları yaşamış. O nedenle unutmamak çok önemlidir. Aliya’nın dediği gibi ‘Evlatlarınızı iyi, saygılı ve asil yetiştirin. Ama güçlü olmalarını isteyin. Çünkü medeni dünya güçten başta hiçbir şeyden anlamaz’.” ifadelerini kullandı.

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç ise, Srebrenitsa’nın 8 bin 372 şehidin adı ve soykırımın yaşandığı bir yer olduğunu dile getirdi. Gözgeç, “Soykırım dünyanın gözü önünde yaşandı. Aliya İzzetbegoviç, ‘Srebrenitsa, insan onurunun ve ahlakının sınandığı bir yerdir’ demiştir. Bugün de Gazze’de yaşananlar karşısında dünya yine sessizdir. Tüm bunlar yaşanırken insanlığın ortak vicdanı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmuştur. Bizim medeniyetimiz merhamet medeniyetidir. Tüm dünyanın da merhamet medeniyetine ihtiyacı vardır.” diye konuştu.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ise, acıyı diri tutmak ve geleceği yeniden inşa edecek bir bilinci oluşturmak adına bir araya geldiklerini ifade etti. Yılmaz, “Türk Milleti olarak yüzyıllarca Balkanlarda kimsenin dinine ve kimliğine karışmadan bir arada yaşama kültürünü ortaya koyduk. Son yüzyılda yaşananlar Avrupa’nın hiçbir zaman medeni olmadığı bir kez daha göstermiştir. Umarım bu acıdan dersler çıkarmaya devam ederiz. Aliya İzzetbegoviç başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yad ediyorum.” açıklamalarında bulundu.

Konuşmaların ardından Başkan Vekili Biba, fotoğraf sanatçısı Hakan Aydın’a günün anısına hediye takdim etti. Ardından İl Müftü Vekili Muharrem İslamoğlu, soykırımda hayatını kaybedenler anısına dua okudu. ‘Nereye gidiyorsun Aida’ isimli film gösterimiyle devam eden programın sonunda, katılımcılara aşure ikram edildi.

Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybedenler Bursa'da anıldı

Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybedenler Bursa'da anıldı