İstanbul
Parçalı bulutlu
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Sürücü Adaylarına Kötü Haber: Bu IQ seviyesinin altında kalanlar ehliyet alamayacak !

Sürücü Adaylarına Kötü Haber: Bu IQ seviyesinin altında kalanlar ehliyet alamayacak !

Ehliyet alımına sağlık kriteri geliyor: Zeka seviyesi 79’un altında olanlar ve bazı ruhsal hastalık taşıyanlar araç kullanamayacak.

MUHABİR: Eray Aksoy

Türkiye'de trafik güvenliğini artırmaya yönelik kapsamlı bir adım daha atıldı. Artık IQ seviyesi 79'un altında olan bireyler, sürücü belgesi alamayacak. Uygulama, hem sürücülerin hem de vatandaşların can güvenliğini önceleyen bir sağlık tarama sürecini beraberinde getiriyor.

Zekâ Geriliği, Demans ve Kalıcı Ruhsal Bozukluklar Ehliyete Engel

Yeni yönetmelikte sadece düşük IQ değil; bunama, dikkat ve bilinç bozuklukları ile duygusal dengesizliğe neden olan kalıcı hastalıklar veya ilaç kullanımları da sürücü belgesi alımına engel teşkil edecek.

“Herkese IQ Testi Uygulanmayacak”

Kamuoyunda oluşan “herkese IQ testi yapılacak” şeklindeki iddiaların ardından, Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Bakanlık, her sürücü adayına IQ testi yapılmasının söz konusu olmadığını net bir dille ifade etti. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Zeka testi, sadece muayene sırasında hekim tarafından ağır akıl hastalığı, demans, kişilik bozukluğu veya uyuşturucu madde bağımlılığı gibi bir durum tespit edilirse gündeme gelir. Aile hekiminin sevki ve psikiyatri uzmanının gerekli görmesi durumunda IQ testi yapılabilir. Test sonucu 79 ve altında çıkarsa, kişi ehliyet alamaz.”

Bu çerçevede, toplumda huzursuzluk oluşturmaya yönelik spekülatif haberlerin ve sosyal medya paylaşımlarının gerçekliği yansıtmadığı netleşti. Bakanlık, vatandaşların resmi kaynaklardan bilgi almasının önemine dikkat çekti.

Epilepsi Hastalarına Müjde 

Yönetmelikte yalnızca IQ seviyesiyle sınırlı kalmayan düzenlemeler dikkat çekiyor. Son beş yıl içinde nöbet geçirmemiş epilepsi hastalarına artık sürücü belgesi verilebilecek. Bu durum, binlerce vatandaş için umut kaynağı oldu.

Yeni düzenlemeye göre ehliyet alacak her birey değil, yalnızca doktorun gerekli gördüğü durumlarda IQ testi yapılacaktır. Herkesin değil, yalnızca sağlık açısından riskli adayların testi zorunlu hale getirilecektir.

Ancak, sinir sistemine metastaz yapmış kötü huylu tümör hastaları için sürücü belgesi alınması artık mümkün olmayacak. Daha önce yalnızca metastaz yapmayan vakalara sınırlı ehliyet verilebiliyordu.

Sinir Sistemine Metastaz Yapan Tümörlere Sürücü Belgesi Verilmeyecek

Daha önce sadece metastaz yapmayan tümör vakalarına B ve F sınıfı ehliyet verilebiliyordu. Yeni düzenlemeyle sinir sistemine metastaz yapmış kötü huylu tümör hastalarına sürücü belgesi verilmeyecek.

Göz Sağlığı Şartlarında yeni Kriterler

Yeni düzenleme, görme ile ilgili şartlarda da ayrıntılı kriterler getirdi:

  • Birinci grup sürücüler için her iki göz toplamda en az 1.0 görme keskinliği şartı aranacak.
  • İkinci grup için az gören gözde 0.6, iyi gören gözde ise 0.8 oranında görme şartı istenecek.
  • Renk körlüğü, sürücülük için engel sayılmazken; gece körlüğü olanlara yalnızca gündüz araç kullanma izni verilecek.

 

Muayeneler Yetkili Kurumlarda Yapılacak

Sürücü ve sürücü adaylarının sağlık raporları, Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, aile sağlığı merkezleri ve ruhsatlı özel sağlık kuruluşları tarafından verilecek. 

Emniyet ve Jandarma personeli içinse kurum tabiplikleri yetkilendirildi. Raporlarda doktorun kaşe ve imzası zorunlu olacak.