Trafik terörüne karşı başlatılan topyekûn savaşta rakamlar netleşti. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, denetimlerin artmasına rağmen işlem yapılan araç sayısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 21,6’lık devasa bir azalma kaydedildi. 27 Şubat ile 30 Nisan arasındaki veriler, sürücülerin artık "kural ihlali" yapmadan önce iki kez düşündüğünü ortaya koydu.
"Makas" ve "Drift" Tarihe Karışıyor
Yeni yasal düzenleme ile en sert darbe trafikte magandalık yapanlara vuruldu. İstatistiklere göre; trafikte can güvenliğini hiçe sayan "makas atma" eylemi yüzde 92,6 gibi rekor bir seviyede azaldı. Onu yüzde 62,1 ile "drift" ve yüzde 58,7 ile hız ihlali takip etti. Kask takmayan motosikletçilerden seyir halinde telefonla konuşanlara kadar her kalemde düşüş yaşanması, denetimlerin ve caydırıcı cezaların gücünü kanıtladı.
Hata Yapmanın Bedeli Servet Değerinde!
Yeni düzenlemeyle birlikte cezalar artık sadece uyarı niteliği taşımıyor; adeta bir servet değerinde. Özellikle plaka sahteciliği ve uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma gibi suçlarda cezalar 140.000 TL’den başlayıp, tekrarı halinde 370.000 TL’ye kadar ulaşıyor.
İşte sürücülerin uykusunu kaçıran o yaptırımlar:
Alkollü Araç Kullanma: İlk yakalanmada 25.000 TL, üçüncü tekrarda 150.000 TL.
Uyuşturucuyla Yakalanma: Tam 150.000 TL ceza ve ehliyetin iptali.
Makas ve Drift: 90.000 TL ceza ve 60 gün ehliyete el konulması.
Sahte Plaka Kullanımı: 140.000 TL ve aracın trafikten menedilmesi.
Hız Sınırı İhlali: Kademeli olarak 30.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Bakan Çiftçi: "Hedef Ceza Değil, Can Güvenliği"
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, cezaların artmasıyla kurallara uyum oranının yükseldiğine dikkat çekti. Bakan Çiftçi, "Maliye Bakanlığı'ndan bize gelen bir ceza hedefi yok. Amacımız sürücüleri tuzağa düşürmek değil, can güvenliğini sağlamak. 2015-2024 arası kazaların sosyal maliyeti 280 milyar doları geçti. Bu tabloyu değiştirmeye kararlıyız" ifadelerini kullandı.
| İhlal Türü | Ceza Tutarı (TL) | Ek Yaptırım |
|---|---|---|
| Ehliyetsiz Araç Kullanma | 40.000 TL | - |
| Kırmızı Işık (6. İhlal) | 80.000 TL | Ehliyet İptali Riskli |
| Ambulansa Yol Vermeme | 46.000 TL | 30 Gün Belge Geri Alma |
| Cep Telefonu (3. İhlal) | 20.000 TL | Ehliyete El Konulabilir |
| Radar Tespit Cihazı | 185.000 TL | Cihaza El Konulur |