İran’ın başkenti Tahran, Orta Doğu ve Güney Asya hattındaki dengeleri doğrudan ilgilendiren üst düzey bir güvenlik zirvesine ev sahipliği yapıyor.
Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan ve İran heyetlerini bir araya getiren dörtlü temaslar resmen başladı. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai’nin ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmelere İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi de katıldı.
Kritik toplantıda Türkiye’yi Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın temsil ederken, Suudi Arabistan heyetine Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Pakistan heyetine ise Genelkurmay Başkanı Asım Münir liderlik ediyor.
Mekke İttifakı hattından Tahran ile doğrudan temas
Tahran'daki görüşme trafiği, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında tesis edilen ve taraflardan birine yönelik saldırıyı ortak savunma gerekçesi sayan 16 maddelik Mekke İttifakı sürecinin ardından gerçekleşen en somut diplomasi adımı niteliğini taşıyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Tahran'daki temasların ana gayesini taraflar arasında doğrudan diyalog kanallarını tesis etmek ve kalıcı bir uzlaşma zemini oluşturmak şeklinde duyurdu.
Pakistan'ın diplomatik girişimi ve İran'ın davetiyle şekillenen bu çok taraflı mekanizma, savunma ve istihbarat kurumlarının sahadaki koordinasyonunu aynı masada buluşturması bakımından stratejik bir ağırlık taşıyor.
Masada bölgesel güvenlik ve kriz başlıkları var
Toplantının ana gündem maddesini Ortadoğu genelinde tırmanan jeopolitik gerilimler oluşturuyor. Görüşmelerde İsrail’in bölgedeki askeri adımları, Filistin topraklarındaki insani kriz ve Lübnan hattında yaşanan son gelişmeler kapsamlı biçimde değerlendiriliyor. Dört ülkenin güvenlik ve savunma kurmayları, sınır güvenliğinin korunması ve bölgesel istikrarsızlığın yayılmasını önleyecek mekanizmalar üzerinde görüş alışverişinde bulunuyor.