Yeni Birlik Gazetesi Gündem Tanju Özcan mahkemede bayıldı: Yaklaşık 25 kilo verdiğini açıkladı

Tanju Özcan mahkemede bayıldı: Yaklaşık 25 kilo verdiğini açıkladı

Bolu Belediyesine yönelik irtikap davasının ikinci duruşmasında savunma yapan Tanju Özcan kısa süreli baygınlık geçirdi. Özcan'ın tutukluluk haline devam kararı verildi.

Bolu Belediyesine yönelik yürütülen "irtikap" soruşturması kapsamında haklarında dava açılan, aralarında görevinden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın da bulunduğu 4’ü tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması Bolu 3. Ağır Ceza Mahkemesinde tamamlandı. 

Duruşmaya tutuklu sanıklar Tanju Özcan ve görevinden uzaklaştırılan Başkan Yardımcısı Süleyman Can, Ceza infaz kurumundan Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Diğer sanıklar Ali Sarıyıldız, Mustafa Altındal, tutuksuz yargılananlar, müştekiler ve taraf avukatları ise mahkeme salonunda hazır bulundu.

Duruşmada dinlenilen müşteki N.G, Alpağutbey Mahallesi'nde yapacağı inşaat ruhsatı süreciyle ilgili belediyeye verdiği dilekçelere olumsuz yanıtlar aldığını ileri sürdü. Müşteki N.G, imardan sorumlu Başkan Yardımcısı Tuna Özcan ile yaptığı görüşmede Tanju Özcan'ın talebiyle kendisinden 3,5 milyon lira istendiğinin söylendiğini, sanık Süleyman Can’ın da "Tanju Bey 4 milyon lira istiyor" dediğini iddia etti.

 Özcan ile ek hizmet binasında görüştüğünü ve cep telefonuna el konularak ödeme yapması yönünde baskı kurulduğunu öne süren N.G, talebin 2,5 milyon liraya düşürülmesinin ardından 1 milyon lirayı nakit, 1,5 milyon lirayı ise çek olarak vermeyi kabul ettiğini savundu. N.G, Özcan'ın yönlendirmesiyle sanık Ali Sarıyıldız’a 1 milyon lira nakit verdiğini, çeki teslim ettikten sonra reklam sözleşmesi imzalamaya zorlandığını iddia ederek sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Sanıklar İddiaları Reddetti: "Süreç Siyasi Yürütülüyor"

Müşteki beyanlarının ardından söz verilen sanık Ali Sarıyıldız, para ve çek devri ile bunların iade süreçlerine ilişkin detayları anlatarak hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. SEGBİS ile bağlanan Tanju Özcan ise duruşma salonunda bulunmamasının savunma hakkını kısıtladığını belirterek, müştekinin ifadeleri ile HTS kayıtları arasında çelişkiler yer aldığını vurguladı. 

Müştekinin ruhsat başvurularının karşılıksız bırakılmadığını ve ruhsat karşılığında vakfa bağış istendiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını dile getiren Özcan, aralarındaki sorunun siyasi tartışmalardan kaynaklandığını kaydetti. Tutuksuz sanık C.T. ve tutuklu sanık Süleyman Can da müşteki N.G’nin iddialarını reddetti. Yaklaşık 7 aydır tutuklu olduğunu ifade eden Can, incelemeye konu market işlemlerinin müfettiş raporlarıyla mevzuata uygunluğunun kanıtlandığını belirterek tahliyesini istedi.

BAYGINLIK GEÇİRDİ

Savunmasına devam eden Tanju Özcan, kendisi hakkında normal bir yargılama usulünün işletilmediğini öne sürerek, yürütülen sürecin kendisini hapiste tutmaya yönelik olduğunu iddia etti. Özcan, Temizlik İşleri Müdürlüğü personelinin de tutuklanmasına tepki göstererek Bolu'nun temizlik başarısına dikkat çektiği sırada aniden rahatsızlanarak kısa süreli baygınlık geçirdi. Sağlık görevlilerinin müdahalesiyle kendine gelen Özcan, cezaevi koşullarının sağlığını olumsuz etkilediğini ve tutukluluk sürecinde yaklaşık bir yılda 25 kilo verdiğini beyan etti.

Cumhuriyet savcısının tutukluluk hallerinin devamı yönündeki mütalaasının ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Taraflara tevsii tahkikat (soruşturmanın genişletilmesi) taleplerini iletmeleri için 5 gün süre tanıyan heyet; Tanju Özcan, Süleyman Can, Ali Sarıyıldız ve Mustafa Altındal’ın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 19 Ekim tarihine erteledi.

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığınca 28 Şubat'ta başlatılan operasyon kapsamındaki 178 sayfalık iddianamede, Tanju Özcan hakkında 6 kez "icbar suretiyle irtikap", 3 kez "irtikaba teşebbüs", 34 kez "nitelikli dolandırıcılık" ve 1 kez "rüşvet" suçlarından toplam 90 yıl 3 aydan 263 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Dosyada yer alan diğer sanıklar hakkında da benzer suçlamalarla değişen oranlarda hapis cezaları isteniyor.