Yeni Birlik Gazetesi Gündem Türk hava sahasında güvenlik artıyor: NATO Patriotları Malatya’da

Türk hava sahasında güvenlik artıyor: NATO Patriotları Malatya’da

Malatya Radar Üssü’ne NATO Patriot PAC-3 sistemi konuşlandırılıyor, Türk hava sahasının savunması balistik füzelere karşı güçlendiriliyor.

MUHABİR: Metin Aslanboğa

İran’dan Türk hava sahasına yönelen balistik füzelerin imha edilmesinin ardından Ankara, hava savunma tedbirlerini artırdı. Önleyici adımlar kapsamında Malatya’da bulunan Radar Üssü’nün güvenliğini güçlendirmek amacıyla NATO’ya ait Patriot hava ve füze savunma sistemi bölgeye konuşlandırılıyor.

Patriot Sistemi Malatya’ya Geliyor

NATO, Almanya Ramstein Üssü’nden Patriot PAC-3 modeli hava savunma sistemini Türkiye’ye göndermeye başladı. Sistem, Kürecik radar üssünün de bulunduğu Malatya’ya konuşlandırılacak. Malatya’daki üs, daha önce yerli hava savunma sistemleri ile takviye edilmişti. Patriot bataryası, parça parça Malatya’ya taşınıyor ve NTV ekibi tarafından bazı parçaları görüntülendi.

MSB’den Açıklama

Milli Savunma Bakanlığı, bölgedeki gelişmeler kapsamında hudutların ve hava sahasının güvenliği için gerekli tedbirlerin alındığını duyurdu. Bakanlık açıklamasında, NATO ve müttefiklerle danışmalarda bulunulduğu ve Patriot sisteminin hava ve füze savunma tedbirlerinin artırılması kapsamında Malatya’ya konuşlandırılacağı belirtildi.

Patriot Sisteminin Özellikleri

Patriot hava savunma sistemi, uçaklara, seyir füzelerine ve taktik balistik füzeler dahil olmak üzere orta ve yüksek irtifada koruma sağlıyor. 1985 yılından beri kullanılıyor ve 160 kilometre menzilde etkili. Çok işlevli radarları sayesinde aynı anda birçok hedefi tespit edip izleyebiliyor. PAC-3 füzesi, balistik füzelere karşı savunma yeteneğine sahip. Mobil yapısıyla farklı bölgelere hızlıca taşınıp kurulabiliyor.

Türkiye’de Patriot Sistemleri

Türkiye’ye Patriot sistemleri ilk kez 2003 Irak Savaşı sırasında konuşlandırıldı. Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından sınır bölgelerine de yerleştirildi. 2013’te ABD, Almanya ve Hollanda bataryaları Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adana’ya konuşlandırıldı. 2015’te Hollanda yerine İspanya’nın bataryaları Adana’da görevlendirildi.

İran’ın ABD ve İsrail hedeflerine yönelik misilleme saldırıları sırasında Türk hava sahasına yönelen füzeler imha edildi. 4 Mart’ta Hatay Dörtyol ve Gaziantep Şahinbey’e düşen füze parçaları, can kaybına veya yaralanmaya yol açmadı. Bölgeye güvenlik önlemleri alındı ve İran Büyükelçisi Bakanlığa çağrıldı.