Yeni Birlik Gündem Türk yelkenciliğinde tarihi zafer: Eker Süzme Fransa'da dünya şampiyonu oldu

Türk yelkenciliğinde tarihi zafer: Eker Süzme Fransa'da dünya şampiyonu oldu

Fransa'da düzenlenen ilk Cape 31 Gold Cup’ta sergilediği istikrarlı performansla rakiplerine fark atan Eker Süzme Yelken Takımı, 12 ülkeden 28 teknenin mücadele ettiği dev organizasyonu zirvede tamamlayarak dünya şampiyonu oldu.

Uluslararası yelken takviminin en prestijli buluşmalarından biri olan Cape 31 Gold Cup, Fransa'nın dünyaca ünlü Saint-Tropez kentinde tamamlandı. 12 farklı ülkeden 28 seçkin teknenin kıyasıya rekabet ettiği organizasyona, Türkiye temsilcisi Eker Süzme Yelken Takımı damga vurdu. Dört gün süren zorlu mücadelelerin ardından sergilediği yüksek istikrarla öne çıkan Türk ekibi, rakiplerini geride bırakarak dünya şampiyonluğuna ulaştı ve Cape 31 Gold Cup tarihinin ilk şampiyonu unvanını elde etti.

Saint-Tropez körfezinde 17 puanlık net üstünlük

Saint-Tropez Körfezi’nin değişken ve taktiksel olarak zorlayıcı rüzgâr şartlarında gerçekleştirilen organizasyon, toplam 10 yarışa sahne oldu. Filodaki rekabetin gücünü ve zorluk seviyesini kanıtlar nitelikte, her bir yarışı farklı bir takımın kazanması dikkat çekti. Bu sert rekabet ortamında hata payını en aza indiren Eker Süzme, 41 net puanla genel klasmanın en üst sırasına yerleşti.

En yakın rakibi Django’nun 58 puanla ikinci sırada kaldığı yarışlarda Türk ekibi, 17 puanlık belirgin bir farkla şampiyonluğunu ilan etti. Şampiyonanın üçüncülük basamağına ise 63 puan toplayan Alman Hatari takımı yerleşti. Final günündeki hafif ve kararsız rüzgâra rağmen avantajını koruyan Türk ekibi, stratejik hamleleriyle zirvedeki yerini perçinledi.

İki yıllık disiplinli çalışmanın zafer meyvesi

Eker Süzme Yelken Takımı Sahibi Ahmet Eker, elde edilen tarihi başarının ardından yaptığı açıklamada, zaferin tesadüf olmadığını ve iki yılı aşkın süredir korunan kadro istikrarının bu sonucu getirdiğini belirtti. Rüzgâr ve hava koşullarının kendilerini son ana kadar zorladığını ifade eden Eker, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

“Bizim için unutulmaz ve bir o kadar da zorlu bir hafta geride kaldı. Kadromuzu değiştirmeden, iki yıldır birlikte gelişerek ve birbirimizi daha iyi tanıyarak yolumuza devam ediyoruz. Bu disiplinli çalışmanın karşılığını dünya şampiyonluğu ile almak tarif edilemez bir gurur. Cape 31 sınıfında Türkiye'yi temsil ederek ilk Gold Cup'ı ülkemize kazandırmak hepimiz için büyük bir mutluluk.”

Uluslararası yelken basını Türk ekibini manşetlerine taşıdı

Eker Süzme’nin Fransa’da elde ettiği bu tarihi başarı, küresel yelken medyasında da geniş yankı buldu. Sail-World, Live Sail Die, Afloat ve Alman YACHT gibi sektörün önde gelen yayın organları, Türk ekibinin hafta boyunca sergilediği istikrarlı çizgiyi sayfalarına taşıdı.

Organizasyonu üçüncü sırada tamamlayan Hatari takımının dümencisi Marcus Brennecke de Türk ekibinin performansını takdir eden isimler arasında yer aldı. Brennecke, Eker Süzme’nin tüm hafta boyunca sergilediği yüksek konsantrasyon ve istikrarla bu şampiyonluğu sonuna kadar hak ettiğini vurguladı.

Kazanılan bu tarihi kupa, Türk yelkenciliğinin uluslararası arenadaki gücünü ve marka değerini bir kez daha üst seviyeye taşıdı.