İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Türkiye ile Suriye arasında ekonomik işbirliği genişliyor: Şam fuarı başlıyor

Türkiye ile Suriye arasında ekonomik işbirliği genişliyor: Şam fuarı başlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 62. Şam Uluslararası Fuarı'na katılıyor. Türkiye ile Suriye arasında gümrük işbirliği, ekonomik ortaklık anlaşması ve yeniden imar süreci detayları haberimizde.

“Gümrükte ekonomik ortaklık ve istikrar için tarihi adımlar atıyoruz”

Suriye’nin başkenti Şam’da 62. kez düzenlenecek Uluslararası Fuar, Türkiye ile Suriye arasındaki ekonomik işbirliğini yeniden canlandıracak önemli bir adım olarak görülüyor. 

Ticaret Bakanı Ömer Bolat liderliğinde Türk iş dünyasının geniş katılımıyla gerçekleştirilecek fuar, iki ülke arasında karşılıklı ticaretin kurumsal temellere oturtulmasına yönelik somut planları da beraberinde getiriyor.

Bolat, Ankara çıkışlı değerlendirmesinde, Şam Fuarı'nın sadece bir ticaret platformu değil, aynı zamanda Türkiye’nin Suriye’nin yeniden yapılanma sürecindeki desteğini görünür kılan bir vesile olduğunu belirtti. Fuarın, uzun süredir askıya alınmış karşılıklı ilişkilerin yeniden tesis edilmesi adına önemli bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekerek , “Bu organizasyon, iki ülke arasında barışın ve istikrarın kalıcı hale gelmesi için ekonomik zemini güçlendirecek” dedi.

hedef: ortak gümrük komitesi

Bolat, Türkiye ile Suriye arasında gümrük alanında yeni bir işbirliği sürecinin başlatılacağını açıklayarak, şu bilgileri verdi:

“Uluslararası gümrük yardımlaşma anlaşmasına işlerlik kazandırmayı, ardından bir ortak gümrük komitesi kurarak teknik çalışma grupları oluşturmayı hedefliyoruz. Böylece iki ülkenin gümrük idareleri arasında düzenli tecrübe paylaşımı yapılacak.”

Bu adımların, sınır ticaretinde yaşanan teknik aksaklıkların giderilmesine ve lojistik süreçlerin hızlanmasına katkı sağlayacağı belirtiliyor.

Suriye pazarında kalıcı Türk varlığı amaçlanıyor

Gıdadan demir çeliğe, otomotivden kağıt ürünlerine kadar geniş bir sektörel katılımla gerçekleşecek fuar, Türk ihracatçısının Suriye pazarındaki payını artırmayı hedefliyor. Bakan Bolat, Türk firmalarının hem altyapı projelerinde hem de tüketim ürünleri temininde Suriye'de daha etkin rol üstlenmesini amaçladıklarını belirtti.

Ayrıca Türkiye, fuar süresince kültürel etkinliklerle de sahada olacak. Ebru sanatı ve ahşap süsleme gibi geleneksel Türk sanatlarının sergileneceği programların tüm masrafları, Bakanlık tarafından karşılanacak.

Ekonomik ortaklık anlaşması yolda

Türkiye'nin Suriye ile ticari ilişkilerini uzun vadede daha geniş bir çerçevede yapılandırmayı hedeflediğini söyleyen Bolat, Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması için teknik hazırlıkların başladığını da açıkladı:

“Sadece mal ticareti değil; yatırımlar, kamu alımları ve hizmet sektörlerini de kapsayan bir ekonomik entegrasyon hedefliyoruz.”

Bu süreçte Suriye tarafına verilecek eğitimler ve seminerlerle karşılıklı kurumsal uyumun artırılması planlanıyor.

Rekor artış: 2025’te ihracat yüzde 53 büyüdü

Ticaret Bakanı Bolat, 2024 sonunda iç savaşın sona ermesiyle Suriye’de oluşan talep dalgasına dikkat çekerek, Türk firmalarının bu pazarda önemli bir boşluğu doldurduğunu söyledi. 

Geçen yıl 2,6 milyar doları aşan ikili ticaret hacmi, 2025’in ilk yedi ayında 1,9 milyar doları geçerek rekor kırdı. En fazla ihracat yapan iller arasında Gaziantep, Mersin, Hatay ve Adana öne çıktı.