İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Türkiye, Rusya-Ukrayna Barışında Yeniden Devrede

Türkiye, Rusya-Ukrayna Barışında Yeniden Devrede

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta barış umutları yeniden yeşeriyor. Trump, Putin’in Türkiye’de müzakere masasına oturmak istediğini söylerken, Zelenskiy de Perşembe günü Türkiye’de Putin’i beklediğini açıkladı. Tam ateşkes çağrısı ile başlayan bu süreç, dünyanın dikkatini Türkiye’ye çevirdi.

Kanlı Savaşın Sonu İçin Umut: Türkiye’de Barış Görüşmeleri Gündemde

Ukrayna-Rusya savaşı üçüncü yılına yaklaşırken, uluslararası kamuoyu kalıcı bir barış umuduyla yeniden Türkiye'ye çevrildi. ABD Eski Başkanı Donald Trump’ın dikkat çeken açıklamaları ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin mesajları, Türkiye’nin arabulucu rolünü yeniden gündeme taşıdı. Trump’ın ifadelerine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile doğrudan bir ateşkes anlaşmasından ziyade, Türkiye’de yüz yüze yapılacak müzakereleri tercih ediyor.

Zelenskiy ise, barış sürecinin başlaması için şartlarını net bir şekilde ortaya koydu: “Tam ateşkes sağlanmalı, diplomasi için zemin oluşturulmalı.”

Trump: "Putin, Ateşkes Değil, Türkiye’de Müzakere İstiyor"

ABD’nin eski başkanı Donald Trump, son yaptığı açıklamada, Putin’in Ukrayna ile mevcut şartlar altında bir ateşkes anlaşması yapmaya sıcak bakmadığını belirtti. Ancak ilginç olan şu ki, Trump’a göre Putin, kan dökülmesine son verecek diplomatik bir çözüm için Türkiye’de müzakere masasına oturmayı istiyor.

Bu açıklama, özellikle Türkiye’nin daha önce İstanbul’da ev sahipliği yaptığı barış görüşmelerini hatırlattı. 2022 yılında İstanbul'da yapılan ancak sonuçsuz kalan görüşmelerin ardından ilk defa, hem Moskova hem de Kiev cephesinden yeniden müzakere sinyalleri geliyor.

Zelenskiy: “Putin’i Perşembe Günü Türkiye’de Bekliyorum”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yaptığı açıklamada açık bir çağrıda bulundu:
“Perşembe günü barış görüşmeleri için Türkiye'de Putin'i bekleyeceğim.”

Zelenskiy ayrıca, diplomatik sürecin sağlıklı yürümesi adına, Pazartesi gününden itibaren tam ateşkesin sağlanmasını istedi. Bu çağrı, savaşın yorgun düşürdüğü Ukrayna halkı kadar, dünyada da umut dolu bir yankı uyandırdı.

Barış görüşmeleri için Türkiye’nin adres gösterilmesi, Ankara'nın bugüne kadar izlediği denge siyaseti ve arabuluculuk çabalarının bir meyvesi olarak değerlendiriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, hem Putin hem Zelenskiy ile yürüttüğü diplomatik temaslar bu olasılığı güçlendiriyor.

Türkiye, Barışın Anahtarı mı?

Türkiye, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başından bu yana dengeli tutumuyla dikkat çekti. Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, savaşın ilk yılında yine Türkiye’nin öncülüğünde imzalanmış ve dünyaya nefes aldırmıştı. Şimdi ise Ankara’nın masaya yeniden dönmesi, hem Doğu Avrupa'da hem de küresel düzeyde barış umutlarını artırıyor.

Türkiye’nin NATO üyesi olmasına rağmen Moskova ile kopmayan ilişkileri ve Kiev'e verdiği destek, tarafsız arabuluculuk rolü için eşsiz bir pozisyon sunuyor. Türkiye’de gerçekleşecek olası bir Putin-Zelenskiy görüşmesi, savaşın gidişatını kökünden değiştirebilir.