Erdoğan'dan Gazze Çağrısı: Çin'in En Büyük Gazetesinde Makale Yayımladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin’in People’s Daily gazetesine yazdığı makalede Türkiye’nin dış politikadaki kritik rollerine dikkat çekti. Erdoğan, “Gazze konusunda Türkiye’nin tavrı nettir; çünkü siyasetimizin merkezinde insan ve insan hakları vardır” dedi.
Türkiye’nin Barış ve Adalet Vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaleme aldığı “barış ve adalet için ortak yol” başlıklı makale, People’s Daily’de Çince ve İngilizce olarak yayımlandı. İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Erdoğan’ın makalesinde Türkiye’nin güven tesis etme, diyalog kanallarını açık tutma ve krizleri çözme iradesine vurgu yaptığını açıkladı.
“Savaşın kazananı, adil bir barışın kaybedeni olmaz” mesajı, makalede bir kez daha ön plana çıktı.
Rusya-Ukrayna Savaşında Türkiye’nin Rolü
Erdoğan, Karadeniz Tahıl Girişimi ve Türkiye’nin arabuluculuk üstlendiği barış görüşmelerine örnek vererek, Türkiye’nin küresel barış ve diplomasiye katkısını hatırlattı. Özellikle insani koridorların açılması ve esir takaslarında üstlenilen kritik rol öne çıktı.
Türkiye-Çin İlişkileri Derinleşiyor
31 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde Çin’in Tianjin şehrinde düzenlenecek Şanghay İşbirliği Teşkilatı 25. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi’ne değinen Erdoğan, Türkiye’nin uluslararası toplumla adalet, hakkaniyet ve kapsayıcı düzen vizyonunu paylaşacağını vurguladı.
“İki kadim medeniyetin temsilcileri olan Türkiye ve Çin ilişkileri, karşılıklı güven ve kazan-kazan temelinde daha da derinleşecektir.”
Gazze Mesajı: Soykırım ve İnsani Trajedi
Erdoğan, Gazze’de yaşanan soykırım ve insani trajediye dikkat çekerek, mevcut uluslararası sistemin bu krizlerin üstesinden gelmekte yetersiz kaldığını belirtti.
“Gazze konusunda Türkiye’nin tavrı nettir; çünkü siyasetin merkezinde insan ve insan hakları vardır. Sivil halkın güvenliği, insani yardımlara kesintisiz erişim ve kalıcı bir ateşkes için yürüttüğümüz çalışmalar artarak devam ediyor.”
Diplomasi ve Sahada Destek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, diplomasi kanallarını kullanarak ateşkesin hayata geçirilmesi ve masum sivillerin güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmaların sürdürdüğünü aktardı. Aynı zamanda sahada ihtiyaç sahiplerine destek vermeye devam ediliyor.