İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Yeni Birlik Gazetesi Gündem Türkiye’nin en büyük sahil projesi açıldı: Hatay turizmine ve ekonomisine can suyu olacak

Türkiye’nin en büyük sahil projesi açıldı: Hatay turizmine ve ekonomisine can suyu olacak

İskenderun Sahil Düzenleme ve Yenileme Projesi’nin açılış töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “303 bin metrekarelik alanı, Akdeniz’e, Mavi Vatan’ımıza yaraşır şekilde, bir mücevher gibi işledik. Bu muhteşem güzelliğe erişmek için büyük bir özenle çalıştık. Sahilimizi asrın felaketi sonrası yeniden doğan Hatay’ımızın simgesi haline getirdik. Projemiz sadece bir park veya dinlenme alanı değil dahası Hatay’ın yeniden dirilişidir, küllerinden doğan ANKA kuşu misali yeniden doğuşun timsalidir” dedi.

MUHABİR: Hanife Dilli

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusuyla birlikte, 6 Şubat depremlerinin ağır yaralarını sarmaya devam eden Hatay'ın İskenderun ilçesinde dev bir adım atıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla, Türkiye'nin en büyük sahil düzenleme projelerinden biri olan İskenderun Sahil Düzenleme ve Yenileme Projesi'nin ilk etabı hizmete açıldı.

Bakan Kurum, açılış töreninde yaptığı konuşmada, 303 bin metrekarelik bu devasa alanı, "Akdeniz'e ve Mavi Vatan'a yaraşır bir mücevher" gibi işlediklerini belirtti. Sahili, asrın felaketinden sonra küllerinden doğan "AN KA kuşu misali yeniden doğuşun timsali" ve Hatay'ın simgesi haline getirdiklerini vurguladı. Sadece 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan bu projenin, 80 santimetrelik çökmenin giderilmesinin ardından hızla hayata geçirildiğini kaydetti.

İskenderun Halkının Hayalleri Sahile Yansıdı

Projenin yalnızca bir rekreasyon alanı olmaktan öte, Hatay halkının talepleriyle şekillendiğine dikkat çeken Bakan Kurum, alandaki düzenlemelerin vatandaşların istekleri doğrultusunda yapıldığını aktardı.

Proje alanının yüzde 50’den fazlası yeşil alana ayrıldı.

Huzur veren nar ve turunç bahçeleri oluşturuldu.

Park sorununun çözümü için planlı otoparklar hizmete sunuldu.

Yürüyüş ve bisiklet yolları, spor sahaları ve gün doğumu/batımı için özel manzara platformları tasarlandı.

Bakan Kurum, bu projenin aynı zamanda Hatay'ın ekonomisine can suyu vereceğini ve İskenderun'un turizmine önemli katkılar sunacağını ifade etti.

Konut Seferberliğinde Son Durum: “Asrın İnşası Zirveye Taşınıyor”

Afet bölgesindeki konut çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Kurum, 6 Şubat felaketinin ardından başlatılan inşa seferberliğinde büyük mesafe katedildiğini duyurdu. Hatay özelinde 87 bin konut ve iş yerinin tamamlandığını, 66 binin üzerinde yapının inşaatının ise hızla sürdüğünü belirtti.

Önemli Teslimat Müjdesi:

"Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle 350 bininci konutumuzu teslim edeceğiz. Yılsonuna kadar da Hatay'da 153 bini olmak üzere toplam 453 bininci evimizin anahtarını teslim edeceğiz."

Bakan, sadece yeni binalar inşa etmediklerini, aynı zamanda Uzun Çarşı, Tarihi Meclis Binası ve Habib-i Neccar Camisi gibi tarihi dokuyu da ihya ederek "Hatay'ın kalbini ve ruhunu yeniden canlandırdıklarını" dile getirdi.

Sındırgı Depremi ve Sosyal Konut Vurgusu

Bakan Kurum, açılış konuşmasının başında Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki bina çökmesinde hayatını kaybedenlere başsağlığı diledi. Ayrıca, 6,1 büyüklüğündeki Sındırgı depremi sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarının son durumunu da paylaştı.

Sındırgı Hasar Tespiti:

İnceleme yapılan 3 bin 684 bağımsız birimden 80'i konut olmak üzere 127 bağımsız bölümün ağır hasarlıolduğu belirlendi.

Bir önceki depremde ağır hasarlı tespit edilen ve boşaltılan 3 binanın yıkıldığı, can kaybının yaşanmamasının sevindirici olduğu ifade edildi.

Konuşmasının sonunda Türkiye genelinde yürütülen “Yüzyılın Konut Projesi”ne değinen Bakan Kurum, 500 bin sosyal konutun sosyal devlet anlayışının zirvesi olduğunu söyledi. Hatay'a bu proje kapsamında 13 bin 300 konutayrıldığını belirterek, "Türkiye Yüzyılı'nı güvenli yuvaların ve refahın yüzyılı yapacağız" dedi.