Ankara’dan Bir Viktor Matis Geçti: "Gönlümüzün Bir Parçasını Türkiye’de Bırakıyoruz"
Türkiye ile Macaristan arasındaki köprüleri her alanda güçlendiren ve görev süresi boyunca bir diplomattan çok "gerçek bir Ankaralı" gibi yaşayan Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Türkiye macerasını noktalıyor. Ülkedeki 13,5 yıllık serüveninin ardından veda etmeye hazırlanan Matis, Ankara sokaklarındaki anılarından Anadolu’nun gastronomi haritasına, diplomatik başarılardan toplumsal dayanışma anlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede samimi açıklamalarda bulundu.
"Biz Gerçek Bir Ankaralı Olmaya Çalıştık"
Türkiye’ye büyükelçi olarak atanmadan önce de farklı diplomatik görevlerle uzun yıllar burada yaşayan Matis, ailesinin bu topraklarda büyüdüğünü ve iki oğlundan birinin Ankara doğumlu olduğunu belirtti. Başkentin Çankaya ve Ayrancı mahallelerinde halkla iç içe bir yaşam sürdüklerini dile getiren Büyükelçi, "Her sabah simit aldığımız, alışveriş yaptığımız yerler belliydi. Biz burada sadece görev yapmadık, gerçek bir Ankaralı gibi yaşadık. Türkiye'den ayrılırken geride bırakacağımız en büyük şey, gönlümüzün bir parçası olacak" dedi.

Kars'tan Datça'ya 74 Şehir: "Bir Türk’ten Daha Çok Gezmiş Olabilirim"
Görev süresi boyunca Türkiye'nin sadece diplomatik merkezlerinde kalmayan Matis, adeta bir seyyah gibi ülkeyi karış karış gezdi. 81 ilin 74’üne şahsi aracı ve ailesiyle birlikte gittiğini belirten deneyimli diplomat, Türkiye'nin doğal ve kültürel zenginliklerine hayran kaldığını gizlemedi. Macar kültürüne en yakın şehir olarak Tekirdağ'ı gören Matis; tarihi dokusuyla İstanbul'un, doğası ve tatil rotalarıyla Antalya’nın kalbinde ayrı bir yeri olduğunu vurguladı.
Anadolu mutfağına olan tutkusunu da gizlemeyen Matis, gurme turlarını şu sözlerle özetledi: "Yemek denince Gaziantep’in yeri bambaşka. Orada eti etle yiyorlar. Yabancıların mesafeli durduğu mumbar, pöç ve kokoreç gibi lezzetleri ailece denedik. Favori tatlım eskiden künefeydi ancak artık kesinlikle katmer. Sosyal medyadaki ilk paylaşımım da zaten İskender kebaptı."
Maraton Tribününde Bir Büyükelçi

Viktor Matis’in Türkiye’deki en renkli anılarından biri de şüphesiz Gençlerbirliği spor kulübüne olan tutkusu. Kültür ataşeliği döneminden beri kırmızı-kara ekibi destekleyen ve evinde hala eski yıllara ait kombine biletini saklayan Matis, çocuklarının en sevdiği kıyafetlerin de Gençlerbirliği formaları olduğunu söyledi. Güven mektubunu henüz sunmadığı soğuk bir kış gününde maç kuyruğunda yaşadığı diyaloğu gülümseyerek anlatan Matis, "Vatandaşlar benim büyükelçi olduğuma inanmadı, maraton girişinde ne işin var VIP’ye git dediler. Ama ben futbolu halkın arasında, tribünde izlemeyi seviyorum" ifadesini kullandı.
"Türk Halkının Gücüne Depremde Şahit Oldum"
Türkiye’deki görev yıllarında tarihi kırılma noktalarına da tanıklık eden Matis, 15 Temmuz 2016 askeri darbe girişimini maslahatgüzar olarak Ankara'da yaşadı. Ancak kendisinde en derin izi bırakan olayın 2023 Şubat depremleri olduğunu belirtti. Depremin hemen ardından Macar arama kurtarma ekipleriyle birlikte Hatay’a giden Büyükelçi, "Orada büyük bir acı gördüm ama aynı zamanda Türk halkının ne kadar güçlü, dayanıklı ve kenetlenmiş bir millet olduğuna bizzat şahit oldum. Bunu hayatım boyunca unutamam" dedi.
İki Ülke İlişkilerinde "Altın Çağ"
Diplomatik açıdan oldukça verimli bir döneme imza atan Matis, 2019’dan bu yana Türk-Macar ilişkilerinin adeta evrim geçirdiğini ifade etti. Pandemi dönemindeki yavaşlamaya rağmen ikili ticaret hacminin 2,5 kat artarak 5,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını vurgulayan Büyükelçi, iki ülke arasındaki ilişkilerin "Geliştirilmiş Stratejik Seviye"ye çıkarıldığını hatırlattı.
Karşılıklı olarak ilan edilen kültür ve inovasyon yıllarının toplumsal bağları pekiştirdiğini söyleyen Matis, Macaristan'ın Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine olan tam desteğini yineledi. Türkiye’nin NATO’daki stratejik önemine ve Türk Devletleri Teşkilatı’ndaki (TDT) birleştirici rolüne dikkat çeken Matis, bölgedeki tansiyonu düşürme konusunda Türkiye’nin hayati bir aktör olmaya devam edeceğinin altını çizdi.