Yeni Birlik Gazetesi Gündem Türkiye’ye Yönelen Füzelerin Kaynağı Ortaya Çıktı! Tahran’ın Doğusundan Ateşlendi

Türkiye’ye Yönelen Füzelerin Kaynağı Ortaya Çıktı! Tahran’ın Doğusundan Ateşlendi

Türkiye hava sahasına yönelen ve NATO savunma sistemleri tarafından imha edilen İran füzelerine ilişkin yeni bilgiler ortaya çıktı. Güvenlik kaynaklarının paylaştığı ilk inceleme sonuçlarına göre, Türkiye yönüne ateşlenen iki füzenin de aynı bölgeden fırlatıldığı tespit edildi. Yapılan değerlendirmelerde füzelerin Tahran’ın doğusundaki bir noktadan ateşlendiği ve yaklaşık 1.200 kilometre menzile sahip olduğu belirtildi.

Güvenlik kaynaklarına göre İran’dan fırlatılan füzeler Irak ve Suriye üzerinden ilerleyerek Türk hava sahasına yöneldi. Söz konusu füzeler NATO savunma sistemleri tarafından havada imha edildi.

Füzelerin engellenmesi sırasında NATO’ya tahsisli bir ABD gemisinden atılan önleme füzelerinin kullanıldığı bilgisi paylaşıldı. İkinci füzenin de Doğu Akdeniz’de bulunan NATO unsurları tarafından etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Türkiye’den İran’a Üst Düzey Uyarı

Türkiye, aynı bölgeden art arda ateşlenen füzeler nedeniyle İran yönetimini üst düzeyde uyardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın talebi üzerine bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Erdoğan, Türkiye’nin tarafı olmadığı çatışmalardan olumsuz etkilendiğini belirtti. Ayrıca Türk hava sahasının hangi gerekçeyle olursa olsun ihlal edilmesinin kabul edilemeyeceğini ifade ederek Türkiye’nin gerekli tedbirleri almaya devam edeceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanları Arasında Görüşme

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile konuyu ele aldı. Görüşmede Fidan, bölgede risk oluşturabilecek adımlardan kaçınılması gerektiğini dile getirdi.

İran Dışişleri Bakanı Arakçi ise Türk hava sahasına yönelen füzelerin İran tarafından ateşlenmediğini savundu.

Füzelerin Çıkış Noktası Aynı Bölge

Güvenlik kaynakları her iki füzenin de aynı menzile sahip olduğunu ve aynı noktadan ateşlendiğini belirtti. İlk incelemelere göre füzelerin çıkış noktası Tahran’ın doğusunda bulunan bir bölge olarak tespit edildi.

Füzelerin yaklaşık 1.200 kilometre menzile sahip olduğu ifade edildi.

“Mozaik Savunma” Sistemi İhtimali

Kaynaklar yaşanan durumun İran’ın “Mozaik Savunma” sistemi ile bağlantılı olabileceğine dikkat çekti. Bu sistemde ülkenin savunma planlaması farklı bölgelere ayrılıyor ve merkezi yönetimde bir aksama olması durumunda önceden verilen emirler devreye girebiliyor.

ABD ve İsrail’in saldırıların ilk günlerinde İran’ın merkezi savunma sistemini devre dışı bıraktığı yönünde değerlendirmeler bulunduğu, bu nedenle daha önce verilmiş emirlerin otomatik olarak uygulanmış olabileceği ifade edildi.

Bölgedeki Komutanın Eski Emirleri Uygulamış Olabileceği Değerlendiriliyor

Savunma planlamasında İran’ın 7-8 ayrı bölgeye ayrıldığı ve merkezi komuta sisteminde sorun yaşanması halinde yerel komutanların daha önce verilen emirleri uygulayabildiği belirtiliyor.

Kaynaklar, Türkiye yönüne ateşlenen füzelerin bulunduğu bölgede görev yapan komutanın eski emirleri uygulamış olabileceği ihtimali üzerinde durulduğunu ve konuyla ilgili incelemelerin sürdüğünü aktardı.

Ankara Temkinli Yaklaşıyor

Ankara yönetiminin İran’dan gelen açıklamaları mevcut çatışma ortamı ve “Mozaik Savunma” sistemi nedeniyle temkinli şekilde değerlendirdiği belirtildi.

Güvenlik kaynakları Türkiye’nin provokasyonlara karşı dikkatli davrandığını ve çatışmanın bölgeye yayılmaması, yeni cephelerin açılmaması ve İran’ın bölünmemesinin Ankara’nın öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti.

Bu kapsamda Türkiye’nin bölge ülkeleri ve Azerbaycan ile diplomatik temaslarını sürdürdüğü bildirildi.

Türkiye Savaşa Dahil Olacak Senaryolara Karşı Mesafeli

Güvenlik kaynakları İran’dan Türkiye’ye yönelik üçüncü bir füzenin ateşlenmesi ihtimaline ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Ankara’nın savaşa sürüklenmesine yol açabilecek hiçbir senaryoda yer almayacağı vurgulanırken, Türkiye’nin caydırıcılık ve diplomatik girişimlerle süreci yakından takip ettiği ifade edildi.