Yeni Birlik Gazetesi Gündem Uydu verileri Muradiye-Doğubayazıt hattında yeni fay zonu ortaya çıkardı

Uydu verileri Muradiye-Doğubayazıt hattında yeni fay zonu ortaya çıkardı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Van Gölü'nün doğusunda 230 kilometre uzunluğunda yüksek gerilim biriktiren bir fay zonu belirlediklerini bildirdi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Şenol Hakan Kutoğlu, Van Gölü’nün doğusunda 230 kilometre uzunluğunda yüksek gerilim biriktiren bir fay zonu tespit ettiklerini açıkladı.

Kutoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışmanın Leeds Üniversitesi ile birlikte yürütüldüğünü belirtti. Uydu radar verilerinin analiz edildiği araştırmada, yer kabuğundaki milimetre düzeyindeki hareketlerin 2020-2024 döneminde takip edildiği bildirildi. Bu veriler doğrultusunda deformasyon ve hız haritaları oluşturulduğu ifade edildi.

Milimetre Ölçeğinde Hareketler İzlenerek Haritalar Oluşturuldu

Çalışmada elde edilen radar verilerinin renkli gerginlik haritalarına dönüştürüldüğünü aktaran Kutoğlu, haritalarda kırmızı renkle gösterilen bölgelerin yılda en fazla gerilen alanları işaret ettiğini söyledi. Bu alanların daha hızlı enerji biriktirdiğini ve büyük deprem üretme potansiyelinin daha yüksek olduğunu belirtti.

Haritalar üzerinde doğudan batıya yaklaşık 1500 kilometre uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın en hızlı gerilen faylardan biri olduğunun görüldüğünü kaydeden Kutoğlu, bunun yanı sıra daha önce saptanmamış bir yapının da belirlendiğini ifade etti. 

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Şenol Hakan Kutoğlu

Van Gölü’nün Doğusunda 230 Kilometrelik Fay Zonu

Açıklamaya göre, Van Gölü’nün doğusunda, Muradiye ve Doğubayazıt bölgelerini içine alan ve güneyden kuzeye doğru yaklaşık 230 kilometre boyunca uzanan bir bölge tespit edildi. Bu alanın, Kuzey Anadolu Fayı’nda olduğu gibi çok yüksek gerginlik ürettiği bildirildi.

Söz konusu bölgenin çok sayıda fay sistemini içerdiği belirtildi. Kutoğlu, 1976 yılında 7,3 büyüklüğünde meydana gelen depremin bu gergin bölgenin sınırlı bir kesiminde gerçekleştiğini aktardı. Bu nedenle belirlenen hattın deprem zarar azaltma çalışmalarında dikkate alınmasının önemine işaret etti.

Yeni Gerilim Bölgesine İlişkin Değerlendirme

Türkiye’de çok sayıda aktif fay bulunduğunu belirten Kutoğlu, yapılan incelemelerde yeni tehditlerin ortaya çıkabildiğini ifade etti. Sadece belirli bir bölgeye odaklanmanın diğer alanların gözden kaçmasına neden olabileceğini kaydetti.

Yürütülen çalışma kapsamında Muradiye ve Doğubayazıt’ı kapsayan, Van’ın doğusunda yer alan bölgede sistematik bir gerginlik alanının tespit edildiği bildirildi. Araştırmanın, uydu radar verileri üzerinden yapılan analizlere dayandığı ve 2020-2024 dönemini kapsadığı belirtildi.