Yeni Birlik Gündem Vali Gül'den sel bölgesinde açıklama: Kayıplar aranıyor, kontrollü yıkımlar devam ediyor

Vali Gül'den sel bölgesinde açıklama: Kayıplar aranıyor, kontrollü yıkımlar devam ediyor

İstanbul'u vuran sel felaketinin ardından Ayazağa ve Şile'de yaralar sarılıyor. Kayıp vatandaşlar için 17 kilometrelik hatta hava, kara ve denizden operasyon yürütülürken; dere yatağındaki kaçak binaların yıkımında sona gelindi.

İstanbul'da afetin 5. gününde Ayazağa’da incelemelerde bulunan İstanbul Valisi Davut Gül, hem kayıp vatandaşları arama faaliyetleri hem de dere ıslahını engelleyen yapıların tasfiyesi hakkında detaylı bilgi verdi.

17 Kilometrelik Hatta Kara, Deniz ve Dere Araması

Ayazağa bölgesinde henüz ulaşılamayan 3 vatandaş için tüm imkanların seferber edildiğini ifade eden Vali Gül, arama sahasının genişletildiğini belirtti. Ormanlık alandan başlayarak Haliç’e kadar uzanan 17 kilometrelik dere hattı üzerinde aralıksız bir çalışma yürütülüyor.

Su altı arama-kurtarma ve Sahil Güvenlik ekiplerinin deniz boyutundaki taramalarına, karadaki ve dere yatağındaki ekipler eşzamanlı eşlik ediyor. Pendik Göçbeyli Mahallesi'nde taflan derenin sularına kapılan araçtaki vatandaşlardan ikisinin ise Gebze hattında kaybolduğu, arama çalışmalarının koordineli şekilde sürdüğü paylaşıldı.

Dere Yatağındaki Kaçak Yapılar Yıkılıyor

İSKİ’nin yürüttüğü dere ıslah projesinin önündeki engellerin kaldırıldığını vurgulayan Vali Gül, afet riskini artıran dayanıksız ve ruhsatsız binaların yıkımında son aşamaya gelindiğini aktardı. Yıkım bilançosu kapsamında:

19 dükkan (16'sı ana bölgede, 3'ü mahalle girişinde),

2 konut,

1 Kur'an kursu,

1 stadyum ve tribün kompleksi tamamen tasfiye ediliyor.

Yıkılan stadyumun yerine bölgedeki gençlerin yararlanabileceği modern ve güvenli bir spor alanı inşa edileceğini belirten Gül, su tahliyesini engelleyen yapıların kalkmasıyla derenin önemli ölçüde rahatlayacağını vurguladı.

Bölgede Kentsel Dönüşüm Ofisi Kuruldu

Can güvenliklerini riske atmadan vatandaşların mağduriyetlerini gidermek istediklerini belirten Valilik, bölgede Kentsel Dönüşüm Başkanlığı vasıtasıyla bir irtibat ofisi açtı.

Hak sahiplerine binalarını yenilemeleri için üç farklı model sunuluyor:

Kendi imkanlarıyla bireysel dönüşüm,

Müteahhit eliyle yenileme,

TOKİ güvencesiyle devlet destekli konut inşası.

Şile ve Pendik'te Hasar Tespiti Sürüyor

Yoğun yağışın etkili olduğu bir diğer nokta olan Şile’de de derelerin taşması sonucu su baskınları meydana geldi. Can kaybının yaşanmadığı Şile hattına gece saatlerinden itibaren ek ekipler sevk edildi. Derelerdeki su seviyesinin çekilmesiyle birlikte bölgede kapsamlı hasar tespit çalışmalarının başlayacağı bildirildi.

Vali Gül, yağışların durmasıyla birlikte Ayazağa ve çevresinde sosyal ve ticari hayatın kısa süre içinde tamamen normale dönmesini hedeflediklerini sözlerine ekledi.