Yaz aylarının gelmesi ile birlikte hamileler için sıvı alımının önemi bir kat daha artıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz Can, anne adaylarının sıvı kaybına karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Sıcak havalarla birlikte terleme ve sıvı kaybının arttığını ifade eden Can, "Susamayı beklemeden yudum yudum gün içerisinde su içmek en doğru yaklaşım olacaktır" dedi.
Yeterli sıvı alımı neden önemli?
Can, hamilelik döneminin, vücudun enerji ve besin ihtiyaçlarının arttığı bir süreç olduğunu vurguladı. Yaz sıcaklarının sıvı kaybını artırdığına dikkat çeken uzman, bunun tansiyon düşüklüğü ve halsizlik gibi belirtilere yol açabileceğini belirtti. Günlük su ihtiyacının hamilelikte genellikle 2,5-3 litre arasında olduğunu aktaran Can, terleyen veya sıcak ortamlarda uzun süre kalan anne adaylarının daha fazla sıvı tüketmeleri gerektiğini vurguladı.
Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler
Yaz aylarında hamilelerin sıkça yaptığı hatalara da değinen Gündüz Can, öğün atlamanın en yaygın yanlışlardan biri olduğunu belirtti. Ayrıca, su yerine soğuk içecekler veya meyve sularının tüketilmesi, açlığın yalnızca atıştırmalıklarla bertaraf edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu tür yanlışların, kan şekerindeki dalgalanmalara ve gereksiz kilo alımına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Can, beslenmede sadece meyveleri değil, onlarla beraber peynir ve ceviz gibi besinleri de göz önünde bulundurmanın önemine dikkat çekti ve "Karpuz ve benzeri meyveleri yerken yanına bir parça peynir veya birkaç ceviz eklemek, kan şekerinizin daha dengeli seyrine katkı sağlar" dedi.
Ayrıca, uzman, hamilelerin yaz aylarında gıda güvenliğine de azami dikkat göstermeleri gerektiğini belirterek, açıkta satılan yiyeceklerden ve iyi soğutulmayan ürünlerden uzak durmalarını önerdi. Doğru gıda tüketimi için sebze ve meyvelerin bol su ile yıkanması gerektiği unutulmamalı.

BESLENME VE DİYET UZMANI ÇİSEM GÜNDÜZ CAN, YAZ AYLARINDA HAMİLELİK DÖNEMİNDE ARTAN SIVI KAYBINA KARŞI ANNE ADAYLARINI UYARARAK, "SUSAMAYI BEKLEMEDEN YUDUM YUDUM GÜN İÇERİSİNDE SU İÇMEK EN DOĞRU YAKLAŞIM OLACAKTIR" DEDİ.