Yeni Birlik Gazetesi Gündem Yaz sıcaklarında sağlıklı beslenme önerileri: Karpuz ve peynir ikilisi

Yaz sıcaklarında sağlıklı beslenme önerileri: Karpuz ve peynir ikilisi

Uzm. Diyetisyen Elif Aslan, yaz aylarında sağlıklı beslenme için karpuz ve peynir ikilisinin önemine dikkat çekti.

Uzm. Diyetisyen Elif Aslan, yaz aylarında yeme içmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, ’’Karpuz ve peynir ikilisi sadece geleneksel değil, aynı zamanda dengeli bir seçimdir. En büyük tehlike güneş değil, fark edilmeyen susuzluktur’’ dedi.

Termometrelerin 40 dereceyi aştığı Diyarbakır’da sıcak hava ile ilgili vatandaşlara bilgi veren Aslan, yaz aylarında beslenmede en önemli noktanın artan sıcaklıklarla birlikte vücudun sıvı ve mineral dengesini koruyabilmek olduğunu ifade etti. Bu nedenle gün içerisinde yeterli su tüketimini sağlamanın, susamayı beklemeden su içmenin önemli olduğunu vurguladı.

Aslan, “En büyük tehlike güneş değil, fark edilmeyen susuzluktur. Aşırı yağlı, kızartılmış ve ağır yemekler yerine zeytinyağlı, hafif ve dengeli öğünler tercih edilmelidir. Açıkta satılan veya uygun şartlarda saklanmayan besinler tüketilirken dikkatli olunmalıdır.” şeklinde konuştu. Ayrıca, dilimlenmiş şekilde sokakta satılan meyvelerin risk taşıyabileceği konusunda uyardı. Dondurmanın tamamen yasaklanmadığını ancak porsiyon kontrolünün önemli olduğunu da belirtti.

Yaz aylarında en riskli besinlerin özellikle piknik ve açık büfe öğünlerinde bulunduğuna dikkat çeken Aslan, “Mayonezli salatalar, kremalı tatlılar ve uzun süre dışarıda bekleyen etler gıda zehirlenmesi açısından risk oluşturabilir.” dedi.

Aslan, çocuklar için yaz aylarının en önemli içeceğinin asitli içecekler veya meyve suları değil, su olduğunu hatırlatarak, “Yazın serinlemek amacıyla tüketilen soğuk kremalı kahveler ve şekerli içecekler de sanıldığı kadar masum olmayabilir.” diyerek, sıvı kalorilerin kilo artışına yol açabileceğini vurguladı.

Karpuz ve peynir ikilisinin dengeli bir seçim olduğunu aktaran Aslan, meyvenin yanında protein tüketmenin tokluk süresini uzattığını ifade etti. “Sıcak havalarda iştahın azalması normaldir. Ancak bu durum öğün atlanacağı anlamına gelmez. Yaz aylarında da düzenli ve dengeli beslenmek önemlidir.” dedi.

Aşırı şerbetli tatlı tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini belirten Aslan, mümkünse porsiyon kontrollü sütlü tatlıların tercih edilmesini önerdi. Yağlı etler yerine yağsız etlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, “Terlemek yağ yakmak değil, sıvı kaybetmektir. Terle birlikte kaybedilen sıvı ve mineraller mutlaka yerine konulmalıdır.” şeklinde bilgi verdi.

Kilo kaybının çoğu zaman geçici bir sıvı kaybı olduğunu hatırlatan Aslan, yürüyüşlerin sıcak saatlerde değil, serin havalarda yapılmasını önerdi. Diyarbakır yemeklerinin lezzetli olduğunu söyleyen Aslan, “Her zaman porsiyon kontrolüne dikkat etmek büyük önem taşır.” diyerek sözlerini tamamladı.

UZM. DİYETİSYEN ELİF ASLAN

UZM. DİYETİSYEN ELİF ASLAN

UZM. DİYETİSYEN ELİF ASLAN