Bakan Bayraktar, Türkiye’nin yer altındaki altın potansiyeline dair verileri paylaşarak, mevcut rezervin ekonomik değerinin yaklaşık 1,5 trilyon dolar olduğunu ifade etti. Bu kaynağın ekonomiye kazandırılmasının önemine işaret eden Bayraktar, yer altındaki madenlerin çıkarılarak üretime dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
Bayraktar, “Yer altındaki altından kimseye fayda yok, bunu çıkarıp ekonomiye katmamız lazım. Vatandaşımız bu zenginlikten faydalanmalı.” ifadelerini kullandı.
Altın Üretiminde Yeni Hedefler
Türkiye’nin mevcut altın üretim miktarına ilişkin de bilgi veren Bayraktar, yıllık üretimin 30 ila 40 ton aralığında gerçekleştiğini kaydetti. Bu seviyenin Türkiye’nin potansiyeli ve ihtiyaçları açısından yeterli olmadığını belirten Bayraktar, üretim miktarının artırılmasının hedeflendiğini vurguladı.
Üretim artışıyla birlikte rezervlerin ekonomiye daha hızlı kazandırılması planlanıyor.
Devlet Hakkı Yüzde 31,25 Seviyesinde
Maden işletmeleriyle ilgili kamuoyunda yer alan değerlendirmelere de değinen Bayraktar, yapılan yasal düzenlemelerle devlet payının artırıldığını hatırlattı. Temmuz ayında Meclis’ten geçen düzenleme ile altın fiyatları yükseldikçe devletin aldığı payın da arttığını belirten Bayraktar, mevcut fiyatlarla üretilen altının yüzde 31,25’inin devlet hakkı olarak alındığını ifade etti.
Bayraktar, bu payın doğrudan Merkez Bankası rezervlerine aktarıldığını bildirdi.
Nadir Toprak Elementlerinde Beylikova Vurgusu
Bakan Bayraktar, altının yanı sıra Nadir Toprak Elementleri (NTE) alanında yürütülen çalışmalara da dikkat çekti. Eskişehir’in Beylikova ilçesindeki sahada dünyanın Çin’den sonraki en büyük ikinci rezervinin bulunduğunu belirten Bayraktar, burada kurulan pilot tesisin ardından daha büyük ölçekli bir yatırımın planlandığını açıkladı.
Bu kapsamda yıllık 570 bin ton kapasiteye sahip bir endüstriyel tesisin temellerinin bu yıl atılacağı bildirildi. Saflaştırma oranının yüzde 99’un üzerine çıkarılmasının hedeflendiği ve elde edilecek ürünlerin savunma sanayinden teknoloji sektörüne kadar farklı alanlarda yüksek katma değerle değerlendirilmesinin amaçlandığı ifade edildi.
Maden Potansiyelinin Ekonomiye Kazandırılması
Bakan Bayraktar’ın açıklamalarında, Türkiye’nin yer altı kaynaklarının üretim yoluyla ekonomiye dahil edilmesinin öncelikli hedefler arasında yer aldığı belirtildi. Altın ve Nadir Toprak Elementleri başta olmak üzere stratejik madenlerde kapasite artışı ve katma değerli üretim planlamasının sürdüğü kaydedildi.
Açıklamalarda, tespit edilen rezervlerin üretim ve yatırım süreçleriyle birlikte ekonomik sisteme kazandırılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Alternatif Magazin Başlıklar:
Yer Altında 1,5 Trilyon Dolarlık Dev Rezerv Açıklandı
Türkiye’nin 10 Bin Tonluk Altın Hamlesi Gündemde
Bakan Bayraktar Duyurdu: Dev Altın Rezervi Ekonomiye Kazandırılacak
Beylikova’dan Altına Uzanan Büyük Maden Planı