Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen “Çanakkale’nin Depremselliği ve Deprem Dirençli Çanakkale” programında konuşan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Çanakkale'nin zemininin sağlam olmadığını belirterek endişe verici açıklamalarda bulundu. Görür, kentin depreme karşı dirençli olmadığını ve çalışmaların hala devam ettiğini vurguladı.
Çanakkale'nin Depremselliği
Programda yaptığı konuşmada, Türkiye'de depreme dayanıklı kentler oluşturmanın önemine değinen Prof. Dr. Görür, İstanbul'un 25 senede depreme hazırlanamadığını belirtti. Ülke genelinde deprem dirençli kentler oluşturmanın mümkün olduğunu ifade eden Görür, bunun için gereken şeyin niyet olduğunu söyledi.
Çürük Zemin Uyarısı
Çanakkale'nin zemini hakkında detaylı bilgiler veren Prof. Dr. Görür, kentin bulunduğu bölgenin çürük zeminlerden oluştuğunu ve bu durumun kentin depreme karşı savunmasız hale getirdiğini açıkladı. Görür, kentteki kentleşme alanlarının da bu çürük zeminler üzerine kurulduğunu belirtti.
Anadolu'yu Tehdit Eden Durumlar
Çanakkale'nin Kuzey Anadolu fay hattının etkisi altında olduğunu belirten Görür, bu fay hattının her iki kolu tarafından çevrildiğini ve her birinin ciddi depremlere neden olabileceğini dile getirdi. Kuzey Anadolu fayının Marmara Bölgesi'nde depreme neden olabileceğini belirten Görür, Çanakkale'nin bu fay hattının ortasında yer aldığını vurguladı.
Volkanik Patlama ve Deniz Çekilmesi
Prof. Dr. Görür, olası bir volkanik patlamanın atmosferde güneş ışığını kapatma potansiyeline sahip olduğunu ancak şu anda böyle bir belirti olmadığını belirtti. Ayrıca, son günlerde yaşanan deniz suyu çekilmesinin depremle ilişkili olmadığını, tamamen klimatolojik nedenlere bağlı olduğunu söyledi.
Konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Görür, deprem fırtınalarının genellikle belirli bir süre devam ettiğini ve ardından durduğunu belirtti. Programa Çanakkale Valisi, Belediye Başkanı, akademisyenler, iş insanları ve vatandaşlar da katıldı.