Yeni Birlik Gazetesi Gündem YOİKK’te 5G hamlesi! Yılmaz başkanlığında kritik toplantı gerçekleşti

YOİKK’te 5G hamlesi! Yılmaz başkanlığında kritik toplantı gerçekleşti

YOİKK toplantısında 5G yetkilendirmesi, KOBİ güncellemeleri ve dijital altyapı adımları ele alındı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlık etti.

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya yatırım ortamını geliştiren kamu ve özel sektör paydaşları katıldı.

Şubat ayı itibarıyla 9 eylemin tamamlandığını belirten Yılmaz, toplantı kapsamında yatırım süreçlerini hızlandıran adımların değerlendirildiğini bildirdi.

KOBİ Tanımı Güncellendi

Toplantı kapsamında KOBİ tanımında değişiklik yapıldı. Net satış hasılatı 500 milyon TL’den 1 milyar TL’ye yükseltildi. Bu düzenleme, yatırım ve üretim süreçlerini doğrudan etkileyen bir adım olarak kaydedildi.

Ayrıca 13 ilde 16 sanayi alanı belirlenerek yatırım alanı olarak ilan edildi. Yenilenebilir enerji kapsamında rüzgar ve güneş enerjisi dışında lisanssız enerji tesisi kapasite tahsisi muaf tutuldu.

5G Yetkilendirmesi ve Dijitalleşme

Toplantıda öne çıkan başlıklardan biri 5G yetkilendirmesi oldu. Fiber altyapının güçlendirilmesi ve dijitalleşmeye yönelik hukuki düzenlemeler de ele alındı. Bu adımlar, yatırım süreçlerinin hızlandırılması ve sanayi ile ticaretin dijital altyapısının güçlendirilmesini hedefliyor.

Finansman ve Yerel Kalkınma Adımları

Sanayinin finansmana erişimini kolaylaştıran uygulamalar ve ihracat finansmanı destekleri toplantıda değerlendirildi. Yerel kalkınma hamleleri ve yenilenebilir enerji yatırımlarında izin süreçlerinin iyileştirilmesi gibi konular da toplantı gündeminde yer aldı.

YOİKK toplantısında ayrıca yeşil dönüşüm ve Türkiye Yeşil Taksonomisi çalışmalarının durumu ele alındı. Bu çerçevede yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik koordinasyonun sürdürüleceği bildirildi.

Toplantı Sonrası Açıklama

Cevdet Yılmaz, toplantının ardından yaptığı açıklamada, “YOİKK olarak 2026 yılının ilk toplantısını, ilgili bakanlarımız, kurumlarımız ve özel sektör temsilcilerimizin geniş katılımıyla gerçekleştirdik. Toplantımızın ve alınan kararların hayırlara vesile olmasını diliyor; katkı veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, yatırım süreçlerini sadeleştiren, üretimi ve ihracatı güçlendiren ve ikiz dönüşümü hızlandıran adımların kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.