Yeni Birlik Gazetesi Gündem Zaferin mimarı: Prof. Dr. Resul Yavuz 30 Ağustos’un askeri stratejilerini anlattı

Zaferin mimarı: Prof. Dr. Resul Yavuz 30 Ağustos’un askeri stratejilerini anlattı

Prof. Dr. Resul Yavuz, 30 Ağustos Zaferi’nin askeri stratejileri ve Türk milletinin fedakarlıklarını vurguladı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Yavuz, 30 Ağustos Zaferi’nin yıl dönümünde Türk ordusunun Büyük Taarruz sürecindeki stratejik başarısını anlattı. Yavuz, 220 bin kişilik ordunun Yunan savunma hatlarını bir günde çökerttiğine dikkat çekerek, bu başarının yalnızca sahada değil, inançla kurulan bir orduyla sağlandığını vurguladı.

Büyük taarruzun önemi:

Prof. Dr. Yavuz, Sakarya Meydan Muharebesi sonrasında yapılan uzman hazırlıkların Türk ordusunu zafer yoluna soktuğunu ifade etti. Mustafa Kemal Atatürk'ün stratejik dehasının yanı sıra Türk milletinin özverisine de vurgu yaptı. Eskişehir-Kütahya Savaşları'nda Türk ordusunun 60-65 bin kişilik bir güçle savaştığını hatırlatan Yavuz, bir yıl sonra bu sayının 220 bine ulaştığını kaydetti.

Yunan ordusu hata yaptı:

Diplomasi girişimlerinin sonuçsuz kalması sonrası Türk ordusunun 26 Ağustos’ta başlattığı harekât, Yunan 1. Ordu Komutanı Trikopis’i şaşırtmıştı. Yavuz, "Yunan 1. Ordusu dalga beklerken tsunamiyle karşılaştı" diyerek, Türk ordusunun gizlice yaptığı hazırlıkların önemine değindi. Haince planlanan bir taarruzun ardından, Yunan mevzilerinin beklenenden çok daha hızlı bir şekilde aşıldığını belirtti.

Yavuz, yabancı heyetlerin Türk ordusunun Yunan hatlarını aşamayacağına dair değerlendirmelerinin yanlış olduğunu, Türk ordusunun bu hatları bir günde geçerek Afyon’u ele geçirdiğini ifade etti. Bu bağlamda, İstanbul ve Boğazlar sürecindeki müzakereleri de eleştirerek, zaferin diplomatik bir süreç değil, askeri bir üstünlükle kazanıldığını vurguladı.

İzmir’in kurtuluşunu da inceleyen Yavuz, 9 Eylül sabahı Türk ordusunun İzmir’de bayrağı çektiğini belirtti. Yunanların şehri İngilizlere teslim ettiğini söyleyen Yavuz, bunun ardından İzmir’in bir daha düşman tarafından işgal edilmeyecek şekilde kurtarıldığını duyurdu.

BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. RESUL YAVUZ

BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. RESUL YAVUZ