Yeni Birlik Gazetesi ​Güneydoğu'nun ihracatta parlayan 100 yıldızına ödül

​Güneydoğu'nun ihracatta parlayan 100 yıldızına ödül

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliği'nin geçtiğimiz cuma düzenlediği 'İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde ihracatın parlayan yıldızları ödüllendirildi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliği (GAİB), 2022 yılında 196 ülkeye ihracat gerçekleştiren 16 bin ihracatçıdan bölge ve ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan 100 firmayı ödüllendirdi.

GAİB Hizmet Binası’nda düzenlenen ‘İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe ‘’Geçen ay 22,9 milyar dolarla en yüksek ekim ayı ihracatına imza attık. 10 aylık ihracatta 210 milyar dolara ulaştık. Böylece 10 aylık ihracat toplamında da geçen yıla göre artıya geçtik. Bu artıya geçiş, bizim için çok önemliydi. Küresel pazarlarda talep yavaş seyrediyor. Yüksek maliyetler nedeniyle rekabetçiliğimiz zarar gördü. Üstüne bir de 6 Şubat depremlerini yaşadık. Depremler, 6'sı GAİB bölgesinde olmak üzere 11 ilimizde üretimi ve ihracatı durma noktasına getirdi. Ancak yılmadık, yıkılmadık. Birliklerimizle omuz omuza verdik’’ dedi. TİM olarak kamu ve özel 11 bankayla kredi protokolü imzaladıklarını anlatan Gültepe, "Protokolle 1 milyar dolarlık bir kredi hacmi öngörüyorduk. 2 ayda bu hacmin çok daha üzerine çıktık. 15 Kasım itibarıyla yaklaşık 5 bin firmamızın kullandığı toplam kredi 1,7 milyar dolara yaklaştı." ifadelerini kullandı.

“12.3 milyar dolarlık rekor bizi gururlandırdı”

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, son yıllardaki bölgesel ve küresel krizlere rağmen bölgenin güçlü ihracat istatistikleri yakaladığına dikkat çekti. 2022 yılında 12,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen bölge ihracatını değerlendiren Kileci sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgesel ve global çapta yaşanan olumsuzluklara rağmen ihracatçılarımız 2022 yılını da rekorlarla kapatarak bizi gururlandırdı. Krizlerden dolayı rakamlarımız biraz gerilese de bölgemizin gayretli ihracatçılarının düşüşü telafi edeceğine olan inancımız tam. Bizim bölgemiz diğer bölgelerden ayrışmaktadır. Özellikle beşeri sermayemize çok güveniyoruz. Coğrafi konumumuzdan ötürü bölgesel problemlerden doğrudan etkilensek de topraklarımızdan aldığımız güç bizi motive ediyor. Önümüzdeki yıllarda da başarılarımız artarak devam edecektir.”

“Şu anki şartlara şans tanıyıp, sabırlı olmalıyız”

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, bölgenin ihracat hedeflerine ulaşmanın değişen dünya ve Türkiye gündeminin etkisiyle ekonomik açıdan zaman alacağına, ancak buna sabredilmesi gerektiğine işaret ederek, “Şu anda uyguladığımız sistemi, yöntemi her türlü diretmeye rağmen yarıda kesmeden devam ettirmeliyiz. Kastettiğimiz merkez bankasının aldığı kararlar, sıkılaştırma politikaları vb. mahalle baskısına karşı koyup bunu sürdürebilmemiz lazım. Sabretmemiz lazım. Doğruysa da yanlışsa da şu anki şartlara bir şekilde sabredip şans tanımak lazım. Yani ekonomi kadrosuna güvenmemiz lazım. Eksikler, düzeltilmesi gereken yerler vardır. Hiçbir şey yüzde 100 doğru değildir. Kontrol ederek, takip ederek, izleyerek desteklemek lazım. Yapıcı eleştiriler yapmak lazım, yıkıcı eleştiriler değil.” ifadelerini kullandı.

“Büyümek için önce olabildiğince küçülmeliyiz”

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde küçülmeye gidilmesi gerektiğine işaret eden Kileci, “Büyümek için önce olabildiğince küçülmeliyiz. Bu şartların bize getirdiği bir avantaj var. Bundan 4 sene önce bir sanayicinin bir iş insanının finansal tablosu hiç iyi değildi. Ama şu anda içinden geçtiğimiz süreç daralma ve sıkılaşma hiç farkında olmadan birçok firmanın finansal tablolarını çok iyi hale getirdi. Buradan hareketle küçülmekten kastım; gelebildiğimiz yere kadar küçülüp, daha tasarruflu işler yapacağız, küçüleceğiz. Ondan sonra da yenilenerek, daha sürdürülebilir, daha karbon ayak izi az olan, doğayı kirletmeyen, daha rasyonel üretim modelleriyle üretim yapacağız.” İfadelerini kullandı.

“Bölgede toparlanma 10 yılı bulacak”

Bölgede yaşanan depremin ihracata etkilerinden bahseden Kileci, “Bölgede depremden sonra 1-1,5 ay makine çalışmadı. Buna rağmen başlangıçta yüzde 10 gerideyken, şu an yüzde 5 gerideyiz. İlk 10 ayda bu kadar yol kat ettik. Yıl sonuna kadar yüzde 5’lik açığı da kapatırsak bu bir başarıdır. Bu gidişat ile bölgede depremin etkilerinden kurtulmamız, toparlanmamız 10 yılı bulacak.” dedi.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NİN EN FAZLA İHRACAT YAPAN FİRMALARI

1-ALTUNKAYA İNŞAAT NAKLİYAT GIDA TİC. A.Ş.

3-SANKO DIŞ TİC. A.Ş.

4-MUTLU MAKARNACILIK SAN. VE TİC. A.Ş.

5-ŞÖLEN ÇİKOLATA GIDA SAN.VE TİC. A.Ş.

6-DİA BAKLİYAT A.Ş.

7-KADOOĞLU YAĞ SAN. VE TİC.A.Ş.

8-GÜLSAN SENTETİK DOKUMA SAN. VE TİC. A.Ş.

9-NADİR YAĞ SAN. VE TİC. A.Ş.

11-EROL DIŞ TİC.LTD.ŞTİ

12-AKINAL SENTETİK TEKS. SAN.VE TİC. A.Ş.

13-SAYINLAR GIDA MAD. SAN. TİC. A.Ş.

15-DURMAZ İHRACAT VE İTHALAT DEMİR SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

16-MAKBAŞ ALÜMİNYUM PROFİL İNŞAAT SAN. VE TİC.LTD. ŞTİ.

17-PAKLAR GIDA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

20-KARAFIBER TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

21-BEŞLER MAKARNA UN İRMİK GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

22-ZER YAĞ SAN. VE TİC. A.Ş.

23-GÖYMEN GIDA A.Ş.

24-PAMYAĞ GIDA SAN. TİC. A.Ş.

27-GÜLPA PAZARLAMA VE DIŞ TİC. A.Ş.

28-HACIŞAKİROĞULLARI UN GIDA TAR. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

29-ERUSLU İÇ VE DIŞ TİC. PAZ. A.Ş.

31-PİER AGRO GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

32-FLAMENT SENTETİK A.Ş.

33-T AND P İÇ VE DIŞ TİCARET SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

34-BEŞYEM TARIM HAYV. GIDA SAN. TİC. A.Ş.

36-ABY PLASTİK AMBALAJ VE ENERJİ SAN. TİC. A.Ş.

37-ALEMDAR UN NAKLİYE TARIM İNŞAAT PETROL SAN. TİC. A.Ş.

38-UNIPA DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

39-BAŞAK TRAKTÖR TARIM ZİRAAT VE İŞ MAKİNALARI SAN. TİC. A.Ş.

40-HALITLAR GIDA SAĞLIK ÜRN. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

43-ACARSAN MAKARNA UN GIDA İNŞAAT SAN. VE TİC. A.Ş.

44-DANEM GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

45-MST CONSTRUCTION EQUIPMENT YATIRIM A.Ş.

46-ÖZAKAN İNŞ.İTH.İHR.SAN.VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

47-ALMES İÇ VE DIŞ TİC. NAK. A.Ş.

48-SELÇUK YEM GIDA SAN.VE TİC. LTD. ŞTİ.

49-NUR GIDA PETR. ÜRN. ULUS. NAK. MAD TEKS. SAN. VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

50-DOCOTTON GROUP İTHALAT İHRACAT SAN. VE TİC. A.Ş.

52-TİYAN UN SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.

53-GEMCİLER GÜVEN METAL SAN. TİC. A.Ş.

54-KÖKSAN PET VE PLASTİK AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş.

55-BEŞSAN MAKARNA GIDA SAN. TİC. A.Ş.

57-PAKTEN SAĞLIK ÜRN. SAN. TİC. A.Ş.

59-SANKO TEKSTİL İŞLETMELERİ SAN. VE TİC. A.Ş

60-NAKSAN DIŞ TİC. A.Ş.

61-AKCAN UN İMALATI SAN. VE TİC. A.Ş.

62-BAY DIŞ TİC. A.Ş.

64-SANAT GROUP AMBALAJ İÇ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

65-POLY GÜRTEKS TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

66-KIRICI KURU MEYVA VE GIDA TEKSTİL TUR. SAN. VE TİC. A.Ş.

69-UNAT YAĞ GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.

70-AKANLAR ÇİKOLATA İÇECEK GIDA SAN. VE NAKL. TİC. LTD. ŞTİ.

71-TEKKA TEKS. SAN. VE TİC. A.Ş.

72-SELÇUK SATIŞ PAZ. VE DIŞ TİC. A.Ş.

74-ENS GIDA SAN. VE TİC .A.Ş.

75-BIG BRANDS DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

76-ENDER YAPISAL ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.

77-ERDEM SOFT TEKSTİL A.Ş.

78-HASIRCI TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

81-GENERAL NONWOVENS PAZARLAMA LTD. ŞTİ.

82-HALİLOĞLU DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

83-KAPLAN FLOOR HALI TEKS. SAN. VE TİC. A.Ş.

85-TEMSAN İÇ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.

88-ARASA GIDA PERAKENDE YAT.VE İŞL. SAN. TİC. A.Ş.

89-DURMAZ ÇELİK. SAN. VE TİC. A.Ş.

90-SOLİN KRB İNŞAAT GIDA TARIM HAYVANCILIK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

91-MELİKE İPLİK SAN. VE TİC. A.Ş.

92-SEVİNÇLER SAĞLIK ÜRN. SAN. VE TİC. A.Ş

93-ALTUNSOY MOBİLYA HIRDAVAT İTH. İHR. TİC. LTD. ŞTİ.

95-ENKA INTERNATİONAL HİJYEN LTD. ŞTİ.

96-EXPAY GLOBAL GIDA TEMİZLİK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

97-İSTANBUL GLOBAL PAZARLAMA DIŞ TİC. A.Ş.