Magazin 30.07.2022 04:25

Marmaris yangınını anlatan NFT koleksiyonu geliri bağışlanmak üzere satışa çıktı!

Gökhan Doğan ve Özge Doğan'ın 2021'de Marmaris'te başlayan yangının tahribatını anlattığı Geyikli Gece adlı NFT koleksiyonunun geliri bağışlanacak.
Marmaris yangınını anlatan NFT koleksiyonu geliri bağışlanmak üzere satışa çıktı!

Dijital Sanatçı Gökhan Doğan ve Müzisyen Özge Doğan’ın geçtiğimiz yıl 28 Temmuz’da Marmaris’te başlayan ve kısa sürede çevre ilçelere yayılan orman yangınını anlatan NFT koleksiyonu Geyikli Gece, Türkiye’nin öncü NFT platformu NFTPrime üzerinden satışa sunuldu.

Yangının tahribatını konu alan koleksiyonun satışından elde edilen gelir ise tahribatın giderilmesi için yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere bağışlanacak.

Koleksiyon hazırlanırken, yangında tahrip olan alanların en çarpıcı görselleri yapay zekâ sistemleri ve sanatçıların yorumuyla dijital sanat eserlerine çevrildi. Aynı alanların doğal kayıtları, hayvanların sesi, ağaçların ve toprağın titreşimleri ses frekansına çevrilerek müzik aranjelerinde kullanıldı. NFT koleksiyonu adınıysa Şair Turgut Uyar’ın “Geyikli Gece” şiirinden aldı.

Yangının yıldönümü olan 28 Temmuz’da satışa çıkan koleksiyon 50 parçadan oluşuyor. İlk 10 eserin satışa sunulduğu koleksiyonun kalan eserleri 5 haftaya yayılacak şekilde satışa çıkarılacak.

“Sanat her alandaki tahribatın önüne geçmek için en önemli gücümüz”

Gökhan Doğan, yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz yıl Marmaris’te başlayan ve hızla yayılan orman yangınları tüm Türkiye gibi bizi de oldukça derinden etkiledi. 28 Temmuz ve sonrasında, oradaydık” dedi.

“Doğanın, canlıların tahribata uğradığı o günlerde hem yangının söndürülmesi için çaba gösterenlerden hem de kayıplara şahitlik edenlerdendik” diyen Gökhan Doğan, “118 bin 415 hektarlık ormanlık alanın yanması, on binlerce canlının faciada ölmesi, bir aile olarak, birey olarak, sanatçı olarak kayıtsız kalamayacağımız bir konuydu” ifadelerini kullandı.

Özge Doğan ise, “Bu sarsıcı hikâyenin unutulmaması, yok sayılmaması, bu duyarlılığın paylaşılması ve çoğalması o günden bugüne hep aklımızda oldu. Doğanın, canlıların ve hepimizin maruz kaldığı bu tahribatı en iyi sanatımızla anlatabileceğimizi biliyorduk” dedi.

Sanatçılar, tahribatı da en iyi sanat anlatacağını hatırlatarak, “Sanat hayatın her alanındaki tahribatın yaşanmasının önüne geçmek için en önemli gücümüz” diye konuştu.

Koleksiyonun satışından elde edilecek fon www.badqode.com üzerinden takip edilebilecek.

Koleksiyon www.nftprime.com üzerinden incelenebiliyor.