İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

PARA POLİTİKALARINDAKİ RALLİ

YAYINLAMA:

Off çok yüksekti.

Her kafadan bir ses yükseliyordu. Herkes piyasalar çok kötü olacak, battık bittik dese de enflasyon rakamlarını görünce çok şaşırdık. Ben bile inanmıştım ne yalan söyleyeyim

Gıda enflasyonu yüzde 20’lerde seyrederken hissedilen rakamlar ise gerçekten büyük ralli yapmıştı.

Ancak beklentilerin çok altında bir açıklama Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’dan geldi.

Yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 14.6 olduğunu açıkladı.

Raporda, alt yüzde 11.9 üst ise yüzde 17.3 olduğunu gördük.

Çetinkaya, enflasyonda sıkı para politikası uygulamaya devam edeceklerini belirterek, hatta ihtiyaç durumunda ek sıkılaştırma yapabileceklerini dile getirdi.

Peki bu politikalarda özellikle enflasyon raporuna etkin düşüşe neden olan ise petrol ve ithal fiyatlarındaki dövize bağlı gerileme vergi indirimleri iç piyasada mal ve enerji gruplarının enflasyonu zayıflatan nedenlerin başında yer aldı.

Küresel enflasyon son çeyrekte geriledi.

Ancak işsizlik oranlarının artmasıyla iktisadi faaliyetlerdeki yavaşlama gözden kaçmayacak noktaya ulaştı

Sadece değişmeyen tek hareket gıda enflasyonunda oldu.

Dün yapılan ABD Merkez Bankası Fed raporunda ise faiz artırıma gitmedi. Buna göre federal fonlama faizi 2.25 – 2.50 aralığında kaldı.

Peki doların tepkisi ne oldu?

Gün içinde en yüksek 5.32 oldu ancak TCMB açıklamasıyla 5.26 kadar gevşedi aşağıya doğru seyri devam edecek gibi. Doları zayıflatan en etkin konu ise ticaret müzakereleri oldu.

Dün ABD Başkanı Donald Trump, Çin'le ticaret müzakerelerinin 'iyi gittiğini' söylese bile “(Çin) Devlet Başkanı dostum Şi Cinping ile görüşüp uzlaşmadan nihai bir anlaşma olmayacak” demesi halen elinde fitille dolaştığını gösteriyor.

Çünkü Trump 1 Mart'ta Çin ürünlerinin gümrük vergilerinin yüzde 25 artacağını hatırlatarak, gözdağı verdi.

Borsadaki ralliye bakalım;

Ocak ayının ilk haftasında 88 bin ile başlayan Borsa 16. yükselişle geldi. Borsa İstanbul’da 101 bin seviyelerinden 104 bin seviyesine hızlıca çıktı. Ralli getirisi ise yüzde 19’a ulaştı. İşte bu hareket yabancı yatırımcının daha da ilgisini çekerek zarara uğramış pozisyonlara kara çevirmişlerdi. Özellikle yatırım finansman şirketi 1.44 milyar TL hisse piyasasından alım yaparken, Credit Suisse 745 milyon TL totalde 2.06 milyar TL’ye ulaşarak alım yapmaları Borsa’da olumlu hava ile ralliye sebep oldular.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...