İstanbul
Açık
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

Devletten birazcık akıl ve izan beklemek nafile bir çaba mı?

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Üç yılda 100 kez Kürtçe sergilenen "Yüzsüz" oyunu, İBB’nin özel tiyatrolara desteği kapsamında Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde sergilenecekken, PKK terör propagandası yaptığı külyutmaz devletimiz tarafından keşfediliverdi.

Oyunu yazan, Nobel Edebiyat Ödülü kazanan İtalyan Dario Fo.

İtalya'da Kızıl Tugaylar tarafından kaçırılan Aldo Maro'nun yerine bir sanayici kaçırılırsa, devletin ne yapacağını sorgulayan oyun, yazıldıktan tam 29 yıl sonra Türkiye'de PKK propagandası yapmaktan dolayı yasaklandı.

Ve bu yasak kararını da devletin aklı başında yöneticileri, oyunu izleyen emniyet mensuplarının tuttuğu rapor üzerinden savundu. Tam 100 yıl boyunca komünizm propagandası yapmaktan dolayı yasaklanan kitaplar, yasaklanan oyunlar, yasaklanan sinema filmleri, yasaklanan etkinlikler, hayatları karartılan yazarlar, oyuncular, siyasetçiler, gençlerden sonra artık yasaklamanın ana konusu terör propagandası oldu.

Sormaya bile gerek yok. Çünkü terör propagandası deyince sorgulamaya bile gerek yok. Devletin yasakladığını sorgulamak kimin haddineydi... Yasak yasaktı kardeşim.

Dario Fo, 1926 yılında İtalya'da doğdu. 13 Ekim 2015'te ise öldü. Ünlü İtalyan oyun yazarı, tiyatro yönetmeni ve oyuncusu Fo, 1997 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazandı.

1981 yılında yazdığı ve ölümünden dört yıl sonra Türkiye'de oynanan "Klaksonlar, Borazanlar ve Bırtlar" yani "YÜZSÜZ" oyununu izleyen emniyet mensuplarının yazdığı rapor üzerine, PKK propagandası yaptığı gerekçesiyle oyun yasaklandı.

Fo yaşasaydı, kendisine PKK propagandası yaptığı gerekçesiyle oyununun yasaklandığı söylenseydi ne derdi acaba? Tebessüm ederek "gerçek mi?" diye sorardı galiba...

Oyunun konusunu merak edenler için...

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...