İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

TRUMP İÇİN HANGİ ADAY DAHA İYİ?

YAYINLAMA:

Demokratların Iowa’daki ilk ön seçim sonucu açıklandığında favori gördüğüm Joe Biden’in hezimetinden sonra yanıldığımı yazmıştım.

Şimdi anlıyorum ki yanıldığım konusunda yanılmışım. Geçen hafta salı günü 14 eyalette gerçekleştirilen ön seçimlerden sonra Joe Biden, göstere göstere Demokratların başkan adayı olmaya doğru gidiyor.

Biden’i Türkiye olarak yakından tanıyoruz. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Ankara’ya gelerek, “Yeterli düzeyde empati gösterilmediği konusunda düşünceler var. Darbe girişimine gerektiği gibi tepki veremediğimiz için şahsen Türkiye’ye geldim.” açıklamasında bulunmuştu.

O kadar ki “Darbe gecesi bunun bir internet oyunu olup olmadığın anlayamadık.” diyen de Joe Biden’di. O zamanlar Obama’nın yardımcısı olan Biden’in tüm bu açıklamalarından anlıyoruz ki utanmasalar darbeye üç maymunu oynayacaklarmış.

Zira hatırlayın, ABD’den o gün tepki çok geç gelmişti. Darbe girişiminin bastırıldığı sıralarda ABD darbeyi kınayan açıklamayı yeni yapıyordu. Bu da Türk toplumunda doğal olarak darbenin arkasında ABD’nin olduğu algısını ister istemez güçlendirdi.

Hem nasıl güçlendirmesin, darbeyi gerçekleştiren FETÖ’nün elebaşı Fetullah Gülen ABD’de bulunuyor. Biden, o gün, Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesine ilişkin yapmış olduğu açıklamada da, “Fethullah Gülen’i korumamız için bir sebep yok.” diyordu ama…

O günden bugüne değişen bir şey olmadı, FETÖ elebaşı hala ABD’de.

BIDEN, OBAMA DÖNEMİNİN DEVAMI OLUR

Görünen o ki Demokratların “Süper Salı” dedikleri ön seçiminde Bernie Sanders ciddi bir hezimet yaşadı. Joe Biden, Teksas’a uğramadan Teksas’ı bile aldı.

Ki, Sanders’in güçlü olduğu bazı eyaletlerde bile Hillary Clinton’la yarıştığı 2017 yılındaki ön seçimlere göre bariz bir düşüşü var.

Sebebi ne bilemiyorum, Sanders’in, Amerikan soluna göre daha solda oluşu ABD’li seçmenleri ürkütmüş olabilir, neticede korkuyla ilerlemiyor bazı şeyler, müesses nizam radikal fikirlerle çatırdıyor.

Pete Buttigieg ve Amy Klobuchar’ın Süper Salı’dan önce başkan adaylığından çekilip Joe Biden’e verdikleri desteği de es geçmemek gerek. Aynı erdemi Elizabeth Warren çekilmeyerek Bernie Sanders’e göstermedi, kendisi birkaç gün önce çekildi ama her şey için çok geç olabilir.

Herhalde şu an ABD’nin en mutlusu Obama ailesidir. Direkt olarak seçimlere etki etmeseler de gölgesi oy kullanılan sandıklardaydı. Obama’nın yardımcılığını yapan Biden’in onun etkisinde olmadığını ya da Trump’ı seçimlerde yenmesi halinde Obama döneminin devamı olmayacağını iddia edebilir misiniz?

AZIMSANMAYACAK BİR SİYAHİ DESTEĞİ

Joe Biden’i en çok siyahi kesim destekliyor. Belki bu durum Obama romantizminden kalma bir alışkanlık olabilir. Ancak bu durum Biden’in, siyahi çocukların beyazların okuduğu okullara servisle taşınmasına karşı çıkması gerçeğini değiştirmiyor. Neticede beyaz olmanın getirdiği “üstünlük hastalığı” hala ABD’de var.

Yaşı, gafları ve tuhaf esprileriyle gündem olsa da bir gerçek var ki Joe Biden adım adım Demokratların başkan adaylığına doğru ilerliyor.

Sanders, kampanyasını soldan biraz çekip merkeze yönlendirmez ve üzerindeki “Rusya desteği” algısını kıramazsa işi zor.

Buna rağmen, Trump’ı en zorlayacak kişi radikalizminden kaynaklı olarak hala Bernie Sanders, Joe Biden çıkarsa Trump’ın onu ezip geçmesi işten bile olmayacak.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...