İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

AYASOFYA CAMİİ İBADETE AÇILDI

YAYINLAMA:

Bir Cuma günü tekbirlerle açıldı aziz bir kitap gibi. Bir çağın karanlık yüzü aydınlandı geceye düşen yıldızlar gibi aydınlandı. Siyasetin ötesinde, söylenenlerin ötesinde tekbirlerle açıldı. Dünyanın tüm renkleri geldi Afrikalı ile Asyalı, siyah tenli ile beyaz tenli sormadan bilmem nereli safa saf dizildi. Ayasofya Camii seksen altı yıl sonra Temmuz’un yirmi dördünde Sultan Ahmet Camiinin yanı başında Süleymaniye’ye bakarak açıldı. Doksan yaşında yaşlı dedem dua etti ölmeden gördüm bu günü diye.. Ayasofya açıldı karanlık dehlizlerinde saklı sırları ile açıldı. Bir neslin karanlık yazgısını yırtarak açıldı. Açılan bir bina değil, mermer tuğla duvar değil… Gökyüzüne yükselen minarelerindeki tekbir sesleri ile arşa yükselerek açıldı.

Açılan bir camii değil sadece

Kalplere vurulan mühürler açıldı. Zehir saçan fikirlerle akılları zehirleyen yalanları yırtarak, zincirlerini kırarak açıldı. Konstantine’yi İstanbul yapan 1453 iklimi ile yeniden ibadete açıldı. Kapısına konan turnikeleri yıkarak, akıllara kurulan setleri aşarak açıldı. Manalarını anlayalım diye mısra mısra, satır satır kalemlerden akan ilim ile açıldı.

Açılan bir camii değil yeni bir devir açıldı

Fetihlerin Sultanı yürüttü bak yeniden gemileri karadan. Yüreklere akan irinleri temizleyerek çağları sonlandırıp yeniçağları açarak tarihin, zamanın ve dahi mekanın hükmüne ilahi bir nida ile açıldı. Aksa’ya kutlu bir müjde ile açıldı bugün. “Bekle Aksa bekle Aksa” diyerek Kabe-i Muazzama dönen yüzü ile kıble kıble tekbirle bir kutlu Cuma namazı ile açıldı.

Şimdi biraz mahsun bir yanımız, bir Kudüs yalnızlığı içimizde ey şehri İstanbul. Esir iken en sevgilinin ilk kıblesi içimizi acıtan dualara sarılarak Ayasofya Camiinde namazları eda ettik.

Bugün bir Temmuz günü selam olsun kutlu güne… Müze idi bu Fethin kalbi. Tekbirlerle, dualarla, namaz kılınarak Ayasofya yeniden açıldı. Bir aziz kitap gibi sayfa sayfa açıldı.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...