İstanbul
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

IRAK KUZEYİNDE KÜRTLERE PKK TEHDİDİ

YAYINLAMA:

KCK yapılanmasının tepe ismi Cemil Bayık’ın Mesud Barzani’nin başkanı olduğu KDP’nin merkezi olan Erbil için “Savaşı Erbil’e taşırız” tehdidi Irak kuzeyinde yeni bir çatışmanın kapısını araladı. PKK, Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin içinde kendi kontrolünde terör kantonları istiyor.

PKK’ya Sincar’dan derhal çık diyen KDP ve Irak kuzeyinde Kürtlerin terörle dansı şimdi gerçek anlamda başlayacak mı göreceğiz.

Mart 2017 tarihinde Kerkük’te korsan bayrak kriziyle başlayan 25 Eylül’de gayrimeşru referandum ile zirve yapan kuzey yangını 15 Ekim’i 16 Ekim’w bağlayan gece yeni bir boyut kazandı.15 Ekim gecesi sat 12.00 sularında Irak Federal Ordusu Bağdat yolundan Kerkük’e girdi. Peşmerge yaklaşık 1 saat direniş gösterdi ve çekildi. Akıllarda kalan ise Kerkük sokaklarında ellerinde silahla dolaşan PKK’lılar oldu. Türkiye’nin güney sınırının altında bulunan 36.paralel ekseninde Irak ve Suriye sürekli çatışmalar ve bitmeyen krizler içinde yıllarca bir kaos içinde. Bölgede hızlı bir siyasi dönüşüm ve güç dengesi değişimi yaşanıyor. Bu değişen şartlar içinde PKK ve DEAŞ gibi terör örgütleri kendilerine eylem alanları oluşturdu. PKK terör tarihi boyunca ilk kez alan kontrolü elde etti. Bunlardan biri de Sincar ve Mahmur.
Irak Kürt Bölgesi gayrimeşru bağımsızlık denemesinden Bağdat’a meşru bağımlılık noktasına geldi. Tüm gelişmelerin yanında devlet dışı silahlı terör aktörleri DEAŞ ve PKK Irak’ta varlıklarına devam ettiriyor. Pek Türkiye’de anlatılmasa da Irak kuzeyinde Erbil ve Süleymaniye’de FETÖ varlığı devam ediyor. Aynı şekilde merkezi yönetimin kontrolünde olan Kerkük’te FETÖ okulları açık.

SİNCAR EL BOMBASI

9 Ekim tarihinde Bağdat ve Erbil arasında terör örgütü PKK’nın varlık gösterdiği Sincar’daki sorunların çözümüyle ilgili dün başkent Bağdat'ta yapılan toplantı sonrası anlaşmaya varıldı. Anlaşmaya göre, yerel ve dışarıdan gelen silahlı grupların (terör örgütü PKK) bölgeden temizlenmesi, Sincar'da yerinden edilenlerin evlerine geri dönmesi ve bölgenin yeniden imarının sağlanması kararlaştırıldı. İlk itiraz terör örgütü PKK’nın Sincar yapılanmasından geldi. Anlaşmaya rağmen PKK’nın Sincar’da varlığı devam ediyor. Sincar’da YBŞ adı altında faaliyet yürüten PKK’lı teröristlerin bölgeden nasıl çıkartacağı bir soru işareti.
Irak kuzeyinde Zine Verte ve Gara bölgelerinde KDP'li Peşmergeleri terörist PKK'lı unsurlar karşı karşıya gelmiş durumda. Mesud Barzani'nin Karayılan’ın açıklamalarına verdiği sert mesaj ile gerilim yükselirken, taraflar arasında bir çatışma çok olası görünüyor. Dohuk’ta PKK yanlılarının eylem hazırlığında olduğu gelen bilgiler arasında. 4 Kasım tarihinde PKK terör örgütü Duhok/Amediye'de Peşmerge'ye saldırdı. Peşmerge gücü öldü, 3'ü yaralandı. IKBY: "PKK kırmızı çizgiyi aştı. Güvenliği sağlamak için gerekenleri yapacağız açıklaması geldi. Yine Zaho Gümrük Müdürlüğünde görevli bir personelin keskin nişancı suikastı ile öldürüldüğü olayın PKK tarafından yapıldığını KDP açıkladı.

2007 yılında dönemin Irak Bölgesel Kürt yönetimi başkanı Barzani ve dönemin Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin ortak basın toplantısında PKK için “Türkiye'ye bir Kürt kedisi bile vermeyiz” söylemi damga vurmuştu.
Irak kuzeyinde Erbil ile Süleymaniye ayrışmasının yanında terör örgütü PKK’nın başta Kandil, Sincar ve Mahmur’daki varlığı bir “otorite” krizine dönmüş durumda.
Talabani ailesinin kontrolündeki Süleymaniye PKK’ya dokunulmamasını savunurken Erbil’de Barzani PKK ile gerginlik yaşıyor. Barzani-PKK arasındaki gerilimde ilk çatışma yaşandı.

Gelinen noktada Irak’ın toprak bütünlüğünü kendi beka sorunu gören Ankara sürece ne nerede etki edecek bekleyip göreceğiz.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...