İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

ZEYTİNKÖYLÜ DİMİTRİ VE 12 SURİYELİ MÜLTECİ

YAYINLAMA:

Geçtiğimiz günlerde Arjantinli Jorge ve Zeytinliköylü Dimitri bir araya geldiler ve dünyanın gidişatı üzerine sohbet ettiler.

Önce size onları takdim etmek istiyorum.

1929 yılında Mario Jose’nin ailesi diktatör Mussolini’den kaçmak için ülkeleri İtalya’yı terk etti. Tıpkı bugün milyonlarca Suriyeli’nin yapmak zorunda oldukları gibi. Arjantin’de kendileri gibi bir İtalyan ailenin kızıyla evlendi Mario Jose ve çocukları olduğunda yıl 1936’ydı. Jorge Mario Bergoglio ismindeki çocukları büyüdü ve hayata atıldı. Bar kapılarında güvenlik görevlisi olmak dahil birçok işte çalıştıktan sonra hayat onu başka bir yöne doğru sürükledi. Kitleleri peşinden sürükleyen biri oldu. İşleri gelişti ve dünyanın birçok ülkesine gittikten sonra baba toprağı olan İtalya’ya geri döndü. Orada çok büyük ve etkin bir kurumun başına geçecek başarı hikayesi ortaya koydu. Ancak Arjantin kimliğine o kadar sinmişti ki onun İtalyan kökeninin kimse farkına varmadı. Kimse bir mülteci olduğunu, bir mültecinin çocuğu olduğunu hatırlamadı bile.

Kader bazen ilginçtir. İtalya’da oturduğu koltuğa ondan önce oturan Avrupa dışı tek kişi bir Suriyeliydi.

Gelelim Zeytinliköylü Dimitri’nin hikayesine. Gökçeada yani İmroz’da doğdu. Gökçeada küçük yer, okumak için müsait değil diye İstanbul’a gitti Dimitri. Okudukça okuyor ve öğrendikleri ona yeni kapılar açıyordu. Sonra dünyanın değişik ülkelerinde eğitimine devam etti. Küçük bir köyden çıkan adam İstanbul’un ve hatta dünyanın en etkin isimleri arasına girdi. ABD Başkanları başta olmak üzere herkes onunla fotoğraf çektirmek için sıraya girdi.

Jorge ve Dimitri’nin yolları dünyanın farklı yerlerinde kesişti. Farklı dünyaların sebat eden çocukları olarak artık zirvelerdeydiler.

Son olarak bu ikili Ege’de, Midilli’de bir araya geldiler. Dimitri’nin doğduğu topraklara, Gökçeada’ya yakındı Midilli. Orada Suriyeli mültecilerle bir araya geldiler. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da yanlarındaydı. Dünya basını da... Haberlerde isimleri Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ve Fener Rum Patriği Bartholomeos olarak geçti. Aradan geçen yıllar artık yeni sahne isimleri, ünvanları taşımalarını gerektiriyordu.

Jorge orada İtalya’dan Arjantin’e göç eden babasını hatırladı mı? Bilmiyoruz.

Dimirti orada geçmiş günlerini, bir adadan çıkıp dünyayı keşfetmesini hatırladı mı? Onu da bilmiyoruz.

Bildiğimiz şey 12 Suriyeli mültecinin Midilli adasından kalkan uçakta İtalya’ya doğru yol çıktığı.

Jorge’nin yani Papa Francis’in girişimleri üzerine...

Gün gelecek Jorge’nin yanındaki 12 Suriyeli’nin hikayesini de öğrenecek ve onların serüvenini de paylaşacağız belki de. Egenin sularına gömülen isimsiz Suriyelilerin hikayesi ise mahşere kalacak.

Devletlerarası anlaşmalar, büyük demeçler, PR kokan iyilik çabaları etrafında günlerimizi geçireceğiz. Jorge Vatikan Bankası’nda istiflenen paralarla kaç mültecinin hayatını kurtarabileceğini aklına getirecek, Dimitri Zeytinliköy’deki baba evinde birkaç mülteci aile misafir etmeyi bir an aklından geçirecek... Sonra uçaklarına binip evlerine dönecekler ve milyonlarca Suriyeli için hayat belirsiz coğrafyalarda sürmeye devam edecek.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...