İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

KÖSZÖNÖM MACARİSTAN

YAYINLAMA:

Büyük bir darbe yemek üzereydik. Türkiye’nin basireti hesapların üzerine çıktı. Yanımızda kim var kim yok diye bakmadan ülkemizi, geleceğimizi müdafaaya giriştik. Hesapsız olmak elbette hesapçı davrananları görmeye engel değil. Her olayda kendine görev çıkaran nice ünlü isimleri darbe girişiminin sıcak saatlerinde yanımızda görmedik mesela. Türkiye’de yaşanan en büyük insan hakkı ihlali olan terörist darbe girişimine karşı ABD ve Avrupa’yı da yanımızda göremedik. Şaşırmadık ama not ettik. Eski bir iki politikacıyı bir kenara bırakırsak Avrupa üç maymunu oynadı. Türkiye ile dayanışma gösterilecek zamanda ortada görünmediler. Sonra yarım ağız, dil ucuyla bir iki kınama hepsi o kadar. Sonra gelsin insan hakları vaazları... Meclisinin üzerine bombalar yağmış, terörün en şiddetlisine maruz kalan bir ülke için acı bir tecrübe oldu dostları (!) yanında görmek.

Gerçek dostlar yok mu? Elbette var. Mesela Macaristan. Geçen gün Macaristan muhalefeti amasız, lakinsiz Türkiye’ye destek açıklaması yaptı. Maşallah dedik. Türkiye’nin Türk halkının yanındayız dedi. Sadece muhalefeti değil, Macaristan’ın iktidarı da Türkiye ile dayanışma gösterdi. Macarlarla tarihi münasebetlerimiz her zaman iyi olmamış ama mert bir halk. Yürekten, cesur... Sadece iyi günde değil, kötü günde de yanımızda olduklarını gösterdiler. Bundan 60 sene önce Macaristan, tanklarla karşı karşıya kalmış bir ülke. Macar İhtilali olarak isimlendirilen günlerde Macarlar Sovyet tanklarına karşı tarihe geçecek bir direniş sergilediler. İhtilali sürdürmek mümkün olmasa da bugünkü Macaristan’ın temellerini atan önemli bir dönem olmuş. Dünyada yankılar uyandıran bu cesur girişimden 60 yıl sonra Türkiye, Sovyet tanklarına karşı değil, kendi tanklarına karşı destansı bir sivil direniş gösterdi. Macar İhtilali, sınırları geniş bir düşüncenin kıvılcımı oldu. O günlerde Macar halkıyla dayanışma göstermek için şiir kaleme alan Sezai Karakoç, bugün bile Macarların gönlünde yer ediyor.

Demem o ki, zor günlerde yanınızda olanları asla unutmazsınız. Herkes unutsa siz hatırlarsınız. Yıllar geçse de yüzyıllar geçse de hatırlanır. Macar İhtilali’nin başbakanı Imre Nagy geliyor akla. Kendisi de bir komünist olmasına rağmen yerli ve milli bir duruş sergileyerek Sovyetlere karşı çıkan cesur bir insan. Macaristan’ın farklı yerlerinde heykelleri bulunan bu efsanevi isim, bizlere milletlerin hafızasının ve vefasının ne denli güçlü olduğunu gösteriyor.

1956 yılında Macar yurtseverleri Time Dergisi tarafından yılın kişisi olarak seçilmişti. Bundan 60 yıl sonra tanklara karşı kendini siper eden Türk halkı benzeri bir dayanışmadan mahrum bırakılıyor. Can sıkmaya, enseyi karatmaya gerek yok. Cesur insanlar, bedel ödemiş halklar, Türkiye’nin gerçek dostu olarak yerlerini belli ediyorlar. Yalnız olsak da yürümeye devam edeceğimiz bir yolda yanımızda dostlarımızın olduğunu bilmek bizlere mutluluk veriyor. Macarlara söyleyeceğimiz şey: Köszönöm, yani teşekkürler... Dostlukların ciddi sınav verdiği bu günlerde sergiledikleri mert tavır için.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...