İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

DOLAR-ALTIN YARIŞI

YAYINLAMA:

Amerikan Doları küresel olarak artmaya devam ediyor. Hatırlarsanız, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Dolar/TL kurundaki yükselişi 20 Temmuz’da en yüksek fiyatlanan 3.89’u görmüştük.

Bugün ne oldu ki Dolar/TL yine hızlı bir yükselişe geçti?

Dolar; euro, altın ve gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskıyı artırıyor. Dün açıklanan ABD TÜFE eylül ayında son 2 yılın en yüksek seviyesini gördü. Ardından enflasyonda düşüş yaşandı.

Altın fiyatları da benzer şekilde 1260 üstünde tutunmaya çalışırken enflasyon verisi ile birlikte geri çekilmeye başladı.

Nasıl bir çekişmedir bilemezsiniz tabloya bakıyorum karşılıklı silahlar çekilmişçesine bir yarış vardı.

İngiltere de işler çok iyi gitmiyor, özellikle Brexit için yapılan referandumdan çıkılması adına halkın oy kullanması ve yaklaşık 10 gün evvel Başbakan Teresa May’in 50 madde çıkışı sonrası para biriminde ciddi kayıplar yaşanmasına neden oldu. İngiltere enflasyonunda artış açıklanması ile 1.23 seviyelerinde görüldü.

Brexit sonrasında para birimlerinin büyük kayıplar yaşaması ardından enflasyon artışında etkili olan faktörlerin başına geliyor diyebiliriz.

Dolar kurunda ise yeni bir tarihi rekor seviye olan 3.11 seviyelerini gördük. Bunun en büyük nedeni ise, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın açıklamalarından Musul hava harekatına Türk jetlerinin de katıldığını belirtmesi sonrası Dolar/TL kurunda ciddi fiyatlanmaya neden olmuştur. Diğer başka bir konu ise; Başbakan Binali Yıldırım’ın “Başkanlık Sistemi” açıklamaları ile cumhuriyet tarihinde ilk defa dolar kurunda sert yükselişlere neden oldu ve 3.11 olarak fiyatlandı. Musul Harekâtı ile Başkanlık Sistemi açıklamaları TL’nin küresel piyasalarda değer kaybetmesine neden oldu.

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası ve TCMB’nin açıklayacağı faiz oranı kararları yapacağı olası faiz indirimi de TL’deki değer kayıplarının hızlanmasına neden olabilir.

Bu sabah saatlerinde ise Çin tarafından GSYH(Büyüme) rakamları %6.7 ile beklentiye paralel olarak geldi. ABD’den ise eylül ayı için İnşaat İzinleri ve Ham Petrol Stokları verileri gelecek. Kanada tarafında da faiz kararları açıklanacak ki Kanada Dolarında sert hareketler görebiliriz.

Altın için Musul operasyonunun ilerleyen dönemlerde dolar karşısında çapının genişleyip genişlemeyeceğini göreceğiz.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...