İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

​MELEK YATIRIMCILAR

YAYINLAMA:

Kulağa çok hoş geliyor (“Business Angel” ya da “Angel Investor”).

Size de geldi mi? Bana çok sıcak geldi. Biraz özeleştiri yapmak istiyorum. Bizler ne fonlara alışık bir milletiz ne de yeni yatırım enstrümanlarına.

Yakın zamanlı örnek vermek gerekirse “Varlık Fonu” kuruldu. Herkes fona aktarılan şirketler sanki satılmışçasına ayağa kalktı. Peki neden? Çünkü, bizler yabancıyız bu tür kelimelere ve daha “fon” ne demek onu dahi bilmiyoruz.

Peki bu bizim suçumuz mu? Tabi ki hayır. Bu tür fonların çok evvelden kurulması gerekirdi.

Gerek, yurtdışı satın alma veya fonlardan yararlanma adına, gerekse daha güçlü yatırımlarımızı yönetme adına bu tür yatırım enstrümanlarına ihtiyacımız var.

Melek Yatırım ile dünyada çok uzun zaman önce yol kat edilmiş. Bizler ise yolun daha çok başındayız.

Melek yatırımcı, yenilikçi iş fikirlerini değerlendiren ve bu fikirlere yatırım yapan bir yatırımcıyı temsil ederken, aynı zamanda girişimci ya da üst düzey yönetici olabilir.

Kısacası Melek yatırımcı, Kobi şirketlerin artan şirket değeri sayesinde daha önceden düşük fiyat ödeyerek sahip olduğu hisseleri yüksek fiyattan satarak getiri elde etmeyi hedefler.

Melek yatırımcı olmak isterseniz öncelikle “portföy stratejisi” izlemeleri önerilir. Sonra hisse senedine yatırım yaparak sermaye artırmayı düşünürler.

Melek yatırımcı fonu dünyada küresel ölçekte patlama yaşarken bizde bunun esamisi yok. Düşünün ki bu tip girişim sermayesi fonların geçtiğimiz sene 775 anlaşmada 5.4 milyar dolarlık yatırım yaparken, Melek yatırımları da dünya genelinde patlama yaşıyor. Avrupa'daki başlangıç aşamasındaki yatırımların % 90'ından fazlası Melek yatırımcı sermayesinden geliyor. Melek yatırım pazarı büyüklüğü Avrupa'da 5,7 milyar Euro, ABD ve Kanada'da 20 milyardan fazla. Dünyanın erken dönem yatırım pazarının toplam büyüklüğünün 2020'de 50 milyar doları aşması bekleniyor.

KOBİ'ler, girişimciler, OECD raporlarına göre, dünya ekonomisinin % 96'sından fazlası KOBİ'ler, girişimciler ve yeni kurulanlar tarafından yönlendirilmektedir.

Birçok hükümet, erken evre yatırım piyasasının ülkelerine yeni iş ve sosyal adalet yaratma konusundaki önemini anlamış ve bu nedenle, Angel yatırımcılara, şirket girişimlerine ve yeni teşebbüslere vergi teşvikleri sağlayan yeni düzenlemeler yürürlüğe koymuştur.

Şimdi;

World Business Angels Investment Forum, 22–23 Şubat 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştiriliyor.

Katılımcılar

Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği (TBAA), Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü (EBAN), Afrika Melek Yatırım Ticaret Örgütü (ABAN), Ortadoğu Melek Yatırım Ticaret Örgütü (MBAN) ve Dünya Melek Yatırım Ticaret Örgütleri (GBAN). Dünyanın dört bir yanından gelecek olan "Melek yatırımcılar" İstanbul’da melek yatırımcılığın 2025 vizyonlarını konuşmanın yanı sıra startup’ların ve girişimcilerin finansmana ulaşımlarını kolaylaştırmak için yeni finansal enstrümanlar geliştirilmesi amacıyla fikir jimnastiği de yapacaklar.

Dünya Melek Yatırımcılar Forumu Başkanı Baybars Altuntaş, "Geçen yıl 320 bin melek yatırımcı Avrupa’da 6,7 milyar Euro, Amerika’da ise 26 milyar dolarlık yatırım yaptı, önümüzdeki yıllarda dünyadaki toplam yatırım tutarının ise 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor." dedi.

Umarım bizde de Melek yatırım fonları oluşur ve bizler de dünya Melek fonlarından faydalanabiliriz.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...