İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

​SEÇİMLER CUMARTESİ OLSUN, SANDIKLAR 14.00'DE KAPANSIN!

YAYINLAMA:

Oy verme sürecinde seçmene yönelik baskılar, sandık ihlalleri ve tutanak usulsüzlükleri, genellikle sandık başlarının sakin olduğu saatler ile akşam karanlığında meydana gelmektedir. Oy verme işlemi sabah 08’den akşam 17’ye kadar sürdüğü zaman, gün içinde sandık başında oluşan boş zaman aralıkları ve gece karanlığına kalan işlemler, seçim-sandık güvenliği için riskler meydana getirmektedir. Yıllardır, bu tip olaylara şahit oluyoruz. Mesela, YSK ve hükümet, 16 Nisan’da akşam karanlığında devam edecek işlemlerin güvenliği için, başta elektrik kesintisi olmak üzere, onlarca konuda bir dizi tedbir paketi açıkladı.

Oy verme işlemi için, gerçekten, bu kadar uzun zaman aralığına ihtiyacımız var mı? Özellikle, tek oyun kullanılacağı seçimlerde neden 9-10 saatlik süreye ihtiyaç duyuyoruz?

Seçimlerde oy verme saatleri daraltılmalı. Mesela, 17 Nisan’da olduğu gibi, tek pusulalı seçimlerde oy verme işlemi saat 14.00’de sona erdirilebilir. İhtiyaç duyulursa, oy kabinleri çoğaltılarak süreç hızlandırılır. Böylece sandık başlarında oluşacak yoğunlaşma sandık güvenliğine belli ölçüde katkı sağlayacağı gibi oy verme işleminin erken bitirilmesi de, sandık sonuçlarının seçim kurullarına erkenden ve gün aydınlığında teslimine imkân verecektir. Bu şekilde davranmak, oy sayımında ve tutanaklarda yapılan tahrifatları engelleyeceği gibi hava kararmasıyla oluşacak sorunları da minimize edecektir. Ayrıca böyle bir düzenleme, okulların sonraki güne hazırlanmasını kolaylaştıracak ve sandık görevlilerinin mesai kayıplarını önleyecektir.

Bu iki maddeyi bir kenarda tutarak, konumuzla ilgili başka bir hususa geçelim.

Bir sorum var. 17 Nisan 2017 Pazartesi günü okulların tatil olması, 16 Nisan Pazar günü gerçekleştirilecek referandumda sandığa gitme oranını, az da olsa, olumsuz etkiler mi?

Perşembe akşamı, Sakarya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde “Kültür ve Siyasette Gençlik” konulu konferansım vardı. Öğlen saatlerinde İstanbul’dan Sakarya’ya giderken otobanı gözlemledim. Yolda ciddi araç yoğunluğu vardı ve yolcu otobüsleri dolu gözüküyordu. “Memleketlerinde oy kullanmaya gidenlerdir.” diye düşündüm. Sapanca Berceste tesislerinde çay molası verince, aynı durumu orada da gözlemledim. Gözlemle yetinmedim, birkaç kişiyle sohbet ettim, tesis çalışanlarına da sordum.

Bilgilerim, gözlemlerim ve bana aktarılanlardan çıkardıklarım şunlar.

Bir: Seçimden sonraki günün tatil olması, tatil-seyahat vesilesine dönüşebiliyor. Bazıları buna perşembe veya cumayı da ekleyerek, 4-5 günlük şehir dışı bir program yapıyor. Oranı çok değilse de böyle bir kitle var.

İki: Oyunu yaşadığı yerde kullanmak yerine memleketinde kullanmak isteyenlerin oranı, seçimden sonraki günün tatil olması vesilesiyle artış gösteriyor. Oysa insan yaşadığı yerde oyunu kullanmalı. Memleket sevgimizi ve memlekete olan yükümlülüklerimizi, oturduğumuz şehrin hakkına girerek yerine getirmemeliyiz. Şehrin hakkı, kul hakkından aşağı değildir.

Seçimden sonraki günün tatil yapılmasını gözden geçirmeliyiz. “Oy verme gününden sonraki gün illa tatil olmalıdır.” deniyorsa, o zaman seçimleri cumartesi günlerinde yapmayı düşünmeliyiz. Cumartesi gününde yapılacak seçimler, mesai kayıplarını azaltacağı gibi tatil-seyahat planlarını belli ölçülerde engelleyecektir.

Tekliflerin özeti

1.Bundan sonra seçimleri cumartesi günlerinde yapalım.

2.Oy verme saat aralığını daraltalım, seçimi erken saatte bitirelim.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...