İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

​İNDİRİM BİTTİ KULAKLAR ANKARA'DA

YAYINLAMA:

Ekim ayıyla birlikte sektörde yeni bir dönem başladı.Gayrimenkul sektöründe 8 Eylül 2016'da başlayan ve 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8'e düşürülmesi uygulaması sona erdi. Ayrıca, tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15 olarak belirlenen oran da ekim itibarıyla eski haline döndü.

Ancak sektör temsilcileri indirimin devamını bekliyor. Görüştüğümüz yetkililer, KDV indirimi kararının, devletin desteğini gösteren iyi niyetli bir adım olduğunu, bu uygulamayla konut alıcılarının daha düşük fiyatlarla konut alma şansı yakaladığını ifade ediyor ve "Yatırım amacı taşımadan, sadece oturum amacıyla kendine ilk evini alacak vatandaşa KDV mutlaka yüzde 1'de tutulmalıdır. Kademeli olarak ikinci ve üçüncü ev alanlarında bu oran artırılabilir." önerisini getiriyor.

Sektör temsilcileri, KDV düzenlemesinin geride kalmasıyla sektördeki hareketliliğin ve satışların azalacağı kaygısını taşıyor. Haberlerimizde de göreceğiniz üzere, sektörde inşaat harcamaları son yılların en yüksek düzeyine çıktı. Bu inşaat faaliyetinin yeniden arttığını gösteriyor, umutlar satışların aynı ivmeyle süreceği yönünde. Ancak mevcut ortamda bunun için desteklerin bir süre daha sürdürülmesi gerektiğine inanılıyor.

Bu arada mevcut durum nedeniyle bir tespit daha yapılıyor. O da zam uyarısı olarak yansıyor. Malum, 30 Eylül sonrası 150 metrekare üzeri konutlarda fiyatlarda vergi dolayısıyla bir artış gerçekleşecek. Konut üreticileri vergilerden ve inşaat maliyetlerinden kaynaklanan artışı fiyatlara yansıtmadan uzun süre dayanamayacağı için zamsız konut almak isteyenlerin elini çabuk tutması yönünde uyarılar yapılıyor.

Bizden söylemesi....

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...