İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

​BELEDİYE BAŞKANI CAMDAN BİR ODADA OTURUR

YAYINLAMA:

Herhangi bir Belediye Başkanlığı, mesela Milletvekilliğinden, hatta kimi zaman Bakanlıktan bile önemli bir makam. Eskinin deyişiyle Şehr-i emin. Milletvekilleri gibi takip edilemez bir yerde Ankara'da değil, kendisine oy veren insanların arasında oturur. Yaptığı her icraat, aldığı her karar anında dikkati çeker.

Açık açık konuşalım. Belediyelerin önemli bir kısmı özellikle imar konusunda sabıkalıdırlar. Fazladan verilen birazcık fazla emsal veya kod farkı uygulaması anında servet transferlerine yol açar. Kimi bunu ustalıkla yapar, kimileri ise umursamazlıkla.

Bu işler için mevzuatı bilen "Uzman" kişilere ihtiyaç vardır. Mesela Beşiktaş Belediye'sinde görevden alınan yetkililerden birini özellikle müteahhitler çok iyi tanır. Bu kişinin o derece mevzuata hakim olduğu konuşulur ki, binlerce insanın bakıp göremediği metinlerden bir anda yeni katlar çıkmaya müsait bir açık bulabilirmiş. Artık "Bal tutan parmağını yalar" mı dersiniz, "Gemisini yürüten kaptan"mı, bilmem. Kesin olan şey mahalle arasına kümes yaparken bile karşınızda zabıta bulacağınız yerlerde izin verilenin üzerinde koca koca katların nasıl çıkılabildiği işte bu "Uzmanların" uzmanlık alanıdır.

Cumhurbaşkanı'ndan Başbakanı'na kadar özellikle İstanbul'un şehirleşmesi üzerine art arda yapılan açıklamaları tesadüf mü zannediyorsunuz? Belli ki bir soruna işaret ediyorlar.

Belediye Başkanları tamam, o bölgenin tümünden sorumludurlar. Ancak çoğunlukla bir siyasi partiyi de temsil ederler. Ve Türk insanı ufak yöreler hariç, isme değil partiye oy verir yerel seçimlerde.

Bu yüzden Belediye Başkanları camdan odalarda otururlar. Çöp temizlenmez, anında fark edilir, yol yapılmaz keza.

Belediye Başkanları ahlaki olarak da kendilerini temiz tutmak zorundadırlar. Özellikle uçkur düşüklüğü konusunda çok ama çok dikkatli olmalıdırlar. Çünkü temelinde bir siyasi partiyi temsil ederler ve yaptıkları şeyler partilerine tahvil edilir.

Şimdi yerel seçimlere bir yıldan biraz fazla bir zaman var. 2019 Cumhuriyet tarihi içinde özel önemle anlatılacak yıllardan olacak. Böylesi zamanlarda ortalığı toz duman kaplar. Şimdiye kadar pek dikkat edilmeyen şeyler o tozlarla birlikte havalanabilir haberiniz olsun.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...