İstanbul
Açık
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

ALTIN ÇILDIRDI

YAYINLAMA:

Şimdi altın hızla yükselmeye başladı ve sabah saatlerinde altının gramı 177 TL iken, saat 15:30 civarında 182 TL oldu.

Bu duruma nasıl geldik, biraz bahsedeyim...

Dünyanın iki büyük ekonomisi

ABD ile Çin arasındaki vergi yaptırımları ve yükselen ticarete ilişkin kaygıları dile getiren ABD Başkanı Trump, Çin'deki yeni tarifelere 100 milyar dolar teklif ettikten sonra altın fiyatları geçtiğimiz cuma günü yükselmişti.

Ancak, Çin ile ABD arasındaki yükselen ticarete ilişkin artan kaygılar sonrası, 100 milyar dolarlık teklifin ardından, her ne kadar Çin, ABD'nin ticaret anlaşmazlığı karşısında müzakereye olumlu baksa bile, hisse senetleri fırlamış altında güven arayışı sürmüştü. Çünkü yatırımcılar her zaman güvenli varlıklar ararlar.

Diğer önemli etken ise, geçtiğimiz gün Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde kimyasal gaz saldırısı ardından endişelerin artması ile Rusya'ya yönelik yaptırımların ardından ruble, ticaret savaşı beklentisi kaygısıyla dolar karşısında ciddi değer kaybetti ve yine altın geleneksel tavrını aldı.

Borsa da ise işlem gören fonlar altın için iyi bir talep yarattı ve riskten kaçan kovalanır misali Altın tüm risklere karşı koruma altına aldı.

Aslında sadece yatırımcılar adına söylememek lazım insanlar herhangi bir nedenle para birimine olan güvenlerini kaybettiğinde altın yükselir yani politik ve finansal belirsizlik yaşandığında güvenli bir değer deposu olarak algılanır.

Bizdeki hikaye ise, yine aynı sebepler; sınırımızda yaşanan jeopolitik risk elbette. Türk Lirası karşısında artan riskler kur fiyatlamalarında 4,0564 - 4,1385 aralığında hareket ettiği ve günü 4,1106 seviyesinde tamamladığı görüldü. Bist-100 endeksinde ise yüzde 2,16 düşüş ile 110 bin 712 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 7,8 milyar TL olarak gerçekleşti.

Son olarak; Türkiye'nin cari açığı ve dış borçları karşısında doların Türk Lirası karşısında kamçılanarak 2 kat yükselişe geçmesine neden oluyor, yine altını parlatarak artmasına neden oluyor.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...