İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce

TAHTA KILIÇLAR HAZIR MI?

YAYINLAMA:

İleri saralım. TRT World Forum dün başladı bugün de ikinci günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kapanış konuşmasıyla nihayete erecek. Geçen sene olduğu gibi bu sene de genelde Türkiye’nin özelde Recep Tayyip Erdoğan’ın seslendirdiği ve “Dünya beşten büyüktür” sözüyle özetlenen insani manifestonun daha geniş zemine taşınması için gayret gösterilecek. Dünyanın farklı ülkelerinden vicdanı ve insan haysiyetini önceleyen kıymetli isimlerin buluşma noktası oldu TRT World Forum. Bu sene insani yardım alanında verecekleri TRT World Citizen ödülleriyle de iyilik tohumunu farklı alanlara ekmekte ısrarlı olduklarını gösterdiler.

Türkiye bilindiği gibi dünyanın en yardımsever ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Kişi başı gelirimizden en fazla payı biz ayırıyoruz. Bunu övünelim diye söylemiyorum. Daha neler yapabiliriz onu tartışmak için zemin arıyorum. Evet, Cuma günleri camiden çıkarken yardım ederiz, 2868’e YARDIM yazarak Kızılay’a yardım ederiz. Okul yaptırırız, hastane yaptırırız, birleşir su kuyusu yaptırırız. Muhacire aş, düşküne barınak oluruz. Biz buyuz, Türkiye bu.

Ancak bunun ötesinde yapabileceklerimiz çok fazla. En değerli olan kıymetimizi, zamanımızı nasıl hayırlı işlere harcayabiliriz? Öğretmenler arta kalan vakitlerinde bilgilerini hayır işlerinden nasıl kullanabilir, şoförler uygun zamanlarında işlerini hayır için nasıl kullanabilir?

İyi örnekleri nasıl alışkanlık ve kurumsal bir refleks haline getirebiliriz?

Üzerine kafa yormaya değer. Türkiye’nin dünyaya sunacağı yeni insani sistem yaraları sarmayı değil, problemleri ortadan kaldırmayı, adaletsizlikleri ortadan kaldırmanın ötesinde adaleti tesis etmeyi ön görüyor. Bunu için dua ediyoruz ve vicdan sahibi tüm insanlar da bu nedenle Türkiye’nin iyiliği için dua ediyor.

Türkiye’nin dünyaya önerdiği yeni sistemin lokomotifi iyilik sektörüdür. Bu nedenle insani derinliği yardım etmenin ötesinde insani kapasitenin daha yüksek oranda kullanılmasını sağlayarak artırabiliriz. Sivil toplum kuruluşları bünyesinde dünyanın farklı yerlerinde tecrübe edinmiş isimlerin dünya için çözümleri Türkiye’de üretmesi ihtimal değil bir ödevdir.

Türkiye’nin insani derinliğini sadece finansal ve lojistik güçle değil, beşerî kuvvetle de takviye etmeliyiz. Gönüllerimizi gönüllerle birleştirmeliyiz. Kalkıp Afrika’ya mı gidelim, ne yapalım diye soranlar olursa pratik bir iki öneri: Zeki ve imkanları kıt bir öğrenci bulun ve onun hamisi olun. Ona bir şeyler öğretirken öğreneceklerinizi de yabana atmayın.

Tahta kılıçları alıp gönül surlarına doğru bir yolculuğa çıkalım. Gönül coğrafyamız diyoruz, kılıcımız tahtadan olmalı, yere düşenin elini uzatıp kendini kaldırması için. Yorulana destek olmak için. TRT World Forum bunun medya aracılığı ile yapıyor. Hepimiz yaptığımız işte tahta kılıçlarımızı kuşanıp gönüllere yolculuğa çıkabiliriz.

Yorumlar
Yorumlar yükleniyor...
Daha fazla yorum yükle...