Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat 14 noktada 208 etkinlik: Kahramanmaraş Kültür Yolu Festivali kapılarını açtı!

14 noktada 208 etkinlik: Kahramanmaraş Kültür Yolu Festivali kapılarını açtı!

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 18. durağı olan Kahramanmaraş, 12-20 Eylül tarihleri arasında 14 farklı noktada 208 etkinlikle tarih, sanat ve gastronomi dolu 9 güne ev sahipliği yapıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde sürdürülen Türkiye Kültür Yolu Festivali, 18’inci durağında Kahramanmaraşlılar ile buluştu. 12-20 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan festival, şehri dokuz gün boyunca sergilerden konserlere, gastronomi buluşmalarından çocuk atölyelerine uzanan geniş bir yelpazede ağırlayacak. Kentin 14 farklı noktasında düzenlenecek 208 etkinlik, Kahramanmaraş’ın köklü tarihi ve kültürel birikimini yeniden vitrine çıkarıyor.

Festivalin resmi açılış töreni, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan ve restorasyon süreci tamamlanan simge mekanlardan Tarihi Maraş Kalesi’nde gerçekleştirildi. Kent protokolü, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı açılışta, şehrin yeniden ayağa kalkma sürecinde kültür ve sanatın taşıdığı kritik rol vurgulandı.

"Şehrin Moraline ve Sosyal Hayatına Güç Katacak"

Açılışta konuşan Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, zorlu bir süreçten geçen kentin moral ve umut tazelemeye ihtiyaç duyduğunu belirterek festivalin şehre dahil edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Depremde zarar gören kültürel varlıkların ihyasının yanı sıra sosyal hayatın canlılık kazanmasının önemine değinen Ünlüer; tarihi, edebiyatı ve mutfak kültürüyle öne çıkan Kahramanmaraş’ın zenginliklerinin festival boyunca hem yerel halkla hem de Türkiye’nin dört bir yanından gelen misafirlerle buluşacağını dile getirdi.

"Bir Şehri Ayağa Kaldırmak Sadece Binaları Yapmak Değildir"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı ise Kahramanmaraş’ın Milli Mücadele dönemindeki kahramanlığıyla milletin ortak hafızasında özel bir yere sahip olduğunu vurguladı. Kahramanmaraş’ın 2025 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na "Edebiyat" alanında kabul edilen ilk Türk şehri olduğunu hatırlatan Yazgı, yürütülen kazı, müzecilik ve restorasyon çalışmalarına dikkat çekti. Şehirdeki müze ve kütüphanelerin aşamalı olarak hizmete açıldığını kaydeden Yazgı, "Bir şehri yeniden ayağa kaldırmak; yalnızca binalarını inşa etmek değil, o şehrin hafızasını, kültürünü ve umudunu da güçlendirmektir" değerlendirmesinde bulundu.

52 Lezzet Noktasında Gastronomi Keşfi ve Michelin Şefleri

Festival, Kahramanmaraş’ın zengin mutfak kültürünü de ön plana çıkarıyor. Şehir genelinde belirlenen 52 Lezzet Noktası’nda Maraş dondurmasından sömelek köfteye kadar pek çok yerel lezzet tadıma sunuluyor. Gastronomi programı kapsamında Michelin Rehberi’nde yer alan şef Sinem Özler’in yanı sıra Claudio Chinali, Kerem Bilginer, Sedef İybar, Ebru Erke, Sibel Dedeoğlu, Gamze İneceli İpek ve Talip Bayram gibi tanınmış şef ve araştırmacılar kent mutfağını yerinde inceleyecek.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel de tarihi kalede açılış yapmanın sembolik anlamına işaret ederek, bu organizasyonun yerel esnafa, kent ekonomisine ve turizme önemli bir hareketlilik getireceğini belirtti. Protokol üyeleri törenin ardından kalede yer alan "Yaşayan Miras: Kahramanmaraş" sergisini gezdi.

9 Gün Boyunca Yıldız Geçidi ve Sanat Etkinlikleri

Kahramanmaraş Kültür Yolu Festivali boyunca müzik tutkunları için zengin bir konser takvimi hazırlandı. Festival süresince Kıraç, Alişan, Sefo, Ahmet Şafak, Derya Uluğ, Fatma Turgut, Ebru Yaşar, Merve Özbey ve Murat Boz ücretsiz konserlerle sahnede olacak.

Konserlerin yanı sıra şehir genelinde söylesiler, atölyeler, çocuk oyunları, FotoMaraton Kahramanmaraş ve FotoMaraton Çocuk gibi yarışma ve etkinlikler düzenlenecek. Festival, 20 Eylül akşamına kadar Kahramanmaraş’ın tarihi mekanlarında ve kültür merkezlerinde ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.