Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Amasya'nın geleneksel dokuma geleneği 50 yıl sonra yeniden hayat buldu

Amasya'nın geleneksel dokuma geleneği 50 yıl sonra yeniden hayat buldu

Amasya'da 50 yıl aradan sonra Gümüşhacıköy kıvratma dokuması, yemek tarifi gibi hazırlanan iplikle dokunmaya başlandı.

Amasya’nın zengin kültürel miraslarından biri olan Gümüşhacıköy kıvratma dokuması, 50 yıllık bir aranın ardından yeniden hayat buldu. Bu geleneksel dokuma türünde kullanılan iplik, adeta bir yemek tarifi gibi hazırlanıyor. Un, su ve yumurtanın karıştırılmasıyla elde edilen hamur, ipliğin dayanıklılığını artırmak için sürülüp kurutuluyor.

Tekrar hayata dönmesi için çaba sarf ediliyor

1970’li yıllara kadar bölgede yaygın olarak kullanılan bu dokuma türü, Amasya Şehit Mehmet Gök Halk Eğitimi Merkezi'nde tekrar el tezgahlarında dokunmakta. Usta öğreticiler, geçmişteki örneklere dayanarak kolları sıvayıp, kaynatılan kazanlarda hamuru hazırlıyor ve bu hamuru ipliklere sürerek onları daha dayanıklı hale getiriyor.

Kültürel miras yeniden canlanıyor

El tezgahında çalışan Hatice Bünyat, “Gümüşhacıköy kıvratma dokumasını son 50 yıldır dokuyan kimse yoktu. Biz tekrar bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz,” diyerek sürecin önemine dikkat çekti. Kazan kaynatıp hamur ile ipleri karıştırma işleminin, haşıllama tekniği ile iplerin daha sağlam olmasını sağladığını belirtti.

Bünyat, coğrafi işaretli Yassıçal Çuha Dokuma ustası olarak, dokudukları kumaşların sadece elbise ve gömleklerde değil, aynı zamanda çeşitli aksesuarlarda da kullanılabileceğini vurguladı. Böylece, bu geleneksel dokuma türü sadece geçmişin bir yansıması değil, geleceğin de önemli bir parçası haline geliyor.

AMASYA’NIN GELENEKSEL DOKUMA TÜRLERİNDEN ‘GÜMÜŞHACIKÖY KIVRATMA DOKUMASI’NDA KULLANILAN İPLİK...

AMASYA’NIN GELENEKSEL DOKUMA TÜRLERİNDEN ‘GÜMÜŞHACIKÖY KIVRATMA DOKUMASI’NDA KULLANILAN İPLİK, YEMEK TARİFİ UYGULANIR GİBİ HAZIRLANIYOR.