İstanbul, dünya çocuk edebiyatının en saygın isimlerinden birini ağırlıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirilen Rami Çocuk ve Sanat Bienali, Brezilyalı ünlü yazar, illüstratör ve tiyatro yönetmeni Roger Mello’yu konuk etti. Rami Kütüphanesi ile Çocuk ve Gençlik Kültürü Derneği (ÇOKGENÇ) işbirliğiyle düzenlenen etkinlikte konuşan Mello, Türkiye’deki yayıncılık kalitesinden basılı kitapların geleceğine kadar pek çok konuda ufuk açıcı değerlendirmelerde bulundu.
Coğrafyalar Uzak, Kültürler Yakın
Türkiye’ye ikinci kez geldiğini ve İstanbul’da bulunmaktan büyük bir heyecan duyduğunu belirten Roger Mello, Brezilya ile Türkiye arasındaki mesafelere rağmen kültürel bağların gücüne dikkat çekti. Bienaldeki atmosferi "tek kelimeyle harika" olarak nitelendiren usta yazar, "Dünyanın öbür ucundan gelmiş olsam da renkler, müzikler, hikayeler ve kültürel doku açısından ne kadar çok ortak noktamız olduğunu burada bir kez daha gördüm. Çocukların dünyanın dört bir yanından gelen hikayelere gösterdiği yoğun ilgi büyüleyici" dedi.
Türk illüstratörlerin çağdaş yayıncılık dünyasındaki başarılarını yakından ve hayranlıkla takip ettiğini aktaran Mello, uluslararası jürilerde görev aldığı dönemlerde de Türkiye’den çıkan yapıtların ve genç yeteneklerin kalitesinin her zaman dikkatini çektiğini ifade etti.
"Fiziksel Kitaplar Yok Olmayacak, Aksine Güçlenecek"
Dijitalleşmeyle birlikte basılı kitapların ömrünü tamamlayacağına yönelik küresel iddialara net bir dille karşı çıkan Mello, gerçeklerin bu öngörülerden çok farklı olduğunu savundu. Fiziksel kitapların neslinin tükenmeyeceğini aksine insan ilişkilerinde kritik bir bağ kurma aracı haline geldiğini belirten ünlü illüstratör, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Sanal dünyaların kuşatmasına rağmen, fiziksel kitaplar tüm dünyadaki çocukları birbirine bağlayan ve giderek güçlenen bir diyalog köprüsü oluşturuyor. Kitap, ebeveynleri, yetişkinleri ve çocukları aynı çatı altında, aynı duygu dünyasında buluşturmanın en etkili yoludur. Yoğun hayat temposunda çocuklarının büyüme süreçlerinde bazen yeterince var olamayan yetişkinler için kitaplar ve Rami Kütüphanesi gibi vizyoner mekanlar, hayat kurtaran birer buluşma noktası sunuyor."
Çocuk Kitapları Yetişkinleri de İyileştiriyor
Çocuk edebiyatının toplumsal okuma kültürünü en temelden, adeta dipten gelen bir dalga gibi dönüştürdüğünü kendi ülkesi Brezilya’dan örneklerle anlatan Mello, erken yaşta kazanılan nitelikli okuma alışkanlığının bireyin tüm yaşamını şekillendirdiğini vurguladı.
Çocuk kitaplarının gizli bir misyonu olduğunu belirten yazar, "Brezilya’da çocuklarının elindeki kitapları görerek yeniden okuma alışkanlığı kazanan, o renkli dünyayla temas edip edebiyata geri dönen pek çok yetişkin var. Bir kitap yayımladığınızda onun tam olarak kime ulaşacağını kestiremezsiniz; kitap kendi yolunu kendi çizer" diyerek, çocuk edebiyatının aslında tüm edebiyat dünyasının temel harcı olduğunu hatırlattı.
Dünya genelindeki tüm çocuk edebiyatı paydaşlarına, yazarlara ve illüstratörlere de seslenen Mello, görsel sanatlar ile anlatıyı birleştiren bu çok katmanlı yapının, farklı kültürler arasında diyalog kurmak için şu an en doğru enstrüman olduğunu sözlerine ekledi.
Rami Kütüphanesi'nde "Resimli Çocuk Kitapları" teması ve "Renkliyse Gerçektir" mottosuyla kapılarını açan bienal, sanatseverleri ve çocukları 31 Temmuz'da sona erecek olan bu benzersiz yolculuğa davet ediyor.