Bu hafta dünya genelinde kültür ve sanat takvimi dopdolu. Asya'dan Avrupa'ya, Amerika'dan Orta Doğu’ya kadar pek çok şehirde konserler, film festivalleri, tasarım buluşmaları ve dikkat çekici sergiler sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.
Asya'da barış temalı belgesel festivali
Güney Kore'nin Goyang şehrinde, 11 Eylül’de kapılarını açacak olan DMZ Uluslararası Belgesel Film Festivali, bu yıl “Barış, birlikte yaşama ve uzlaşma” temasını öne çıkarıyor. 17 Eylül’e kadar sürecek etkinlik, Asya kıtasında belgesel sinemanın nabzını tutacak.
İngiltere, eylül ayını tasarıma adıyor. Londra’da 13-21 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek London Design Festival, bu yıl 23. kez gerçekleştirilecek. 300'den fazla kuruluşun katılımıyla hazırlanan festival, 400'ü aşkın etkinliğe ev sahipliği yapacak.
Aynı şehirde, Alberto Giacometti ve Mona Hatoum’u bir araya getiren “Encounters” sergisi 2026’ya kadar Barbican'da görülebilecek. National Gallery ise Jean-François Millet’in kırsal yaşamı konu alan eserlerini ağırlıyor. Öte yandan, Do Ho Suh, Lindsey Mendick ve Somali kültürünü yansıtan Culture House projeleri de Londra’daki kültür haritasını zenginleştiriyor.
Paris ve Beyrut’ta sanatın modern yansımaları
Paris’te fotoğraf sanatçısı Catherine Balet’in ışık ve algı üzerine çalışmaları, “Albedo” sergisinde 4 Ekim’e dek Bigaignon Galerisi’nde izlenebilir. Modern yaşamın estetikle buluştuğu “Pieces à vivre” ise 29 Ekim’e kadar Galleria Continua’da açık olacak.
Beyrut’ta ise Valerie Ghoussaini’nin monokrom resim sergisi “Girls Just Want to Have Fun”, ay sonuna dek Wadi 99 Art Gallery’de sanatseverleri bekliyor.
Avrupa’da konser takvimi yoğun
Dünya yıldızları bu hafta Avrupa sahnelerinde olacak.
Drake, Paris’te bugün, Berlin’de ise 11 ve 14 Eylül’de konser verecek.
Post Malone, Arnhem (10 Eylül) ve Barselona’da (12 Eylül) sahneye çıkacak.
Coldplay, Londra’da müzikseverlerle buluşacak.
Robbie Williams, 10 Eylül’de Krakow, 12 Eylül’de Budapeşte’de konser verecek.
Film festivallerinde gala zamanı
Toronto Uluslararası Film Festivali, 14 Eylül’e kadar Kanada’da sinema dünyasının önemli yapımlarını ağırlamayı sürdürüyor. Aynı zamanda bu hafta ABD sinemalarında da dikkat çekici filmler vizyona giriyor.
12 Eylül’de vizyona girecek yapımlar arasında:
Downton Abbey: The Grand Finale
The Long Walk
Spinal Tap II: The End Continues
The History of Sound
Code 3
Rabbit Trap yer alıyor.
Karadağ’da Yoko Ono: Unfinished sergisi 15 Eylül’e kadar açık kalacak. Sofya’da ise küratör Nadezhda Dzhakova’nın hazırladığı Milko Pavlov sergisi, 12 Ekim’e dek Sofya Arsenal-Museum of Contemporary Art’ta ziyaret edilebilecek.