Gümüşhane’nin Yukarı Yuvalı köyü Yapraklı Yaylası’na giden vatandaşlar, bölgede gördükleri tahribat nedeniyle derin bir üzüntü yaşıyor. 1915-1918 yılları arasındaki Osmanlı Rus Harbi’nden kaldığı düşünülen yaklaşık 30 tarihi mezarın bulunduğu alan, kimliği belirsiz kişiler tarafından kazılarak tahrip edilmiş durumda.
Tarihi mezarların durumu endişe verici
Bölgedeki bazı mezarların açıldığı ve mezar taşlarının zarar gördüğü gözlemlenirken, yakınlarda bulunan tarihi alanın define aramak amacıyla kazıldığı iddiaları vatandaşların tepkisine yol açtı. Yerel halk, mezarların ve çevresinin korunması gerektiğini vurgulayarak yetkililerden önlem almalarını istedi.
Vatandaşlardan çağrı
Tahribata tanık olan vatandaşlar, mezarların bulunduğu alanın daha fazla zarar görmemesi için gerekli önlemlerin derhal alınması gerektiğini belirtti. Bu tür olayların, geçmişin önemli izlerini silme tehlikesi taşıdığına dikkat çekerek, tarihi mirasın korunması adına hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizdiler.

OSMANLI RUS HARBİ'NDEN KALDIĞI DEĞERLENDİRİLEN YAKLAŞIK 30 TARİHİ MEZARIN BULUNDUĞU ALANDA, BAZI MEZARLARIN KİMLİĞİ BELİRSİZ KİŞİ VEYA KİŞİLERCE KAZILARAK TAHRİP EDİLDİĞİ GÖZLENDİ.