Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Kültür Sanat Hatay'daki Üçağızlı II Mağarası'nda insanlık tarihini aydınlatan bulgular

Hatay'daki Üçağızlı II Mağarası'nda insanlık tarihini aydınlatan bulgular

Hatay’ın Üçağızlı II Mağarası’nda elde edilen bulgular, Neandertaller ve modern insanlar arasındaki etkileşimi gösteriyor.

Hatay’ın Samandağ ilçesindeki Üçağızlı II Mağarası’nda gerçekleştirilen kazılarda elde edilen bulgular, insanlık tarihine dair önemli veriler sunuyor. Gaziantep Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Baykara’nın liderliğinde yürütülen uluslararası araştırma, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Arş. Gör. Dr. Didem Turan’ın da dahil olduğu bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Çalışmanın sonuçları, dünyanın önde gelen bilim dergilerinden biri olan The Proceedings of the National Academy of Sciences’ta (PNAS) yayımlanmak üzere kabul edildi.

Üçağızlı II Mağarası’nda yürütülen kazılarda, Türkiye’de ilk kez bir Neandertal fosili gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca mağarada tespit edilen modern insan kalıntıları ve çeşitli arkeolojik buluntular, yaklaşık 50 ila 60 bin yıl önceki Anadolu’nun insanlık tarihindeki stratejik konumunu gözler önüne serdi.

Araştırmanın ilginç bulguları, Neandertaller ve modern insanların yalnızca aynı coğrafyada var olmadığını, aynı zamanda benzer kültürel davranışlar ve yaşam stratejileri geliştirdiğini de ortaya koyuyor. Bilim insanları, her iki grubun da besin değeri olmayan belirli bir deniz kabuğu türünü topladığını ifade ederek, bunun günümüz toplumlarında estetik ya da sembolik davranışların da paylaşıldığı şeklinde yorumlanabileceğini belirtiyor.

Çalışma ayrıca, modern insanın Afrika’dan dünyaya yayılma süreci hakkında yeni bilgiler sunmakta. Üçağızlı II Mağarası’ndan elde edilen modern insan fosilleri, Afrika dışındaki günümüz insan topluluklarının ortak atalarına yakın bir nüfus profili temsil edebileceği değerlendirmesinde bulunuluyor. Bu önemli çalışma, Anadolu’nun Neandertaller ile modern insanlar arasındaki etkileşim süreçlerindeki merkezi rolünü ortaya koyarken, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin uluslararası nitelikteki araştırmalar üzerindeki katkısını da gözler önüne seriyor.

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÖNCÜLÜĞÜNDE YÜRÜTÜLEN ARAŞTIRMAYA, KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ VE ANKARA...

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÖNCÜLÜĞÜNDE YÜRÜTÜLEN ARAŞTIRMAYA, KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ VE ANKARA ÜNİVERSİTESİ'NİN YANI SIRA JAPONYA'DAN KYOTO ÜNİVERSİTESİ, TOKYO ULUSAL DOĞA VE BİLİM MÜZESİ İLE FUKUOKA ÜNİVERSİTESİ VE FRANSA'DAN BORDEAUX ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMACILARI KATKI SAĞLADI.

HATAY'IN SAMANDAĞ İLÇESİNDEKİ ÜÇAĞIZLI II MAĞARASI'NDA ELDE EDİLEN BULGULAR İNSANLIK TARİHİNE IŞIK...