SONAR FESTİVALİNE KATILMAYAN SANATÇILARDAN NET MESAJ
12-14 Haziran tarihleri arasında Barselona’da gerçekleşmesi planlanan dünyaca ünlü Sonar müzik festivali, bu yıl sert protestolara sahne oluyor. Aralarında Abadir, Ancient Pleasure, Dj Paca ve Animistic Beliefs gibi isimlerin bulunduğu 28 sanatçı, İsrail’e destek veren finansal bağlantılar nedeniyle festivale katılmama kararı aldı. Sanatçılar, festivalin organizatörleri arasında yer alan ve İsrail’in yasa dışı yerleşim politikalarıyla bağlantılı KKR yatırım fonunu gerekçe gösterdi.
Filistin halkıyla dayanışma içinde olduklarını vurgulayan sanatçılar, bu duruşlarının sadece politik değil, aynı zamanda etik bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Müzik dünyasında artan bu vicdani duruş, sanatçının yalnızca sahnede değil, toplumsal meselelerde de aktif rol üstlenmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.
"SOYKIRIMA KARŞIYIZ"
Sonar organizasyonu ise resmi sitesinden yayımladığı bildiride, “Filistin halkına uygulanan soykırımı kesin bir dille kınıyoruz” açıklamasına yer verdi. Ayrıca, KKR ile olan yatırım ilişkisinin 2018 yılında Providence Equity Partners’in Superstruct Entertainment tarafından satın alınması süreciyle ortaya çıktığını belirtti.
TEPKİ ZİNCİRİ BÜYÜYOR
Sonar festivali bu protestoların odağında olsa da, İspanya genelinde benzer tepkiler çığ gibi büyüyor. Vina Rock, Resurrection Fest, Arenal Sound ve Benicassim Uluslararası Festivali gibi büyük etkinliklerde de İsrail bağlantılı finansal ilişkiler sebebiyle çok sayıda sanatçının iptal kararı aldığı, İspanyol basınına yansıyan bilgiler arasında.
KÜRESEL KAMUOYU İZLİYOR
İspanya’da yaşanan bu gelişmeler, kültürel etkinliklerin siyasi duruşlarla nasıl şekillenebileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. Festival sahneleri, yalnızca eğlence alanı değil, aynı zamanda toplumsal ve insani mesajların yüksek sesle dile getirildiği bir platform haline geliyor.